Uutiset

Miksi akne vaivaa aikuisenakin?

Miksi finnejä tulee kasvojen alueelle vielä aikuisiälläkin? Onko kyseessä sama aknetauti kuin nuoruudessa, ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Saara Huovinen?

– Aikuisiän aknessa on usein kyse ruusufinnistä eli rosaceasta. Se puhkeaa yleensä 30–50 vuoden iässä ja vaivaa erityisesti naisia. Sadasta aikuisesta noin kymmenen sairastaa ruusufinniä. Nuoruusiän kaltainen akne on aikuisilla harvinainen.

Ruusufinnin ensimmäisiä oireita on kasvojen herkkä punehtuminen, mutta ruusufinni aiheuttaa myös näppylöitä ja näkyy laajentuneina verisuonina kasvoissa. Pahimmillaan voi tulla nenän alueelle isoja myhkyräisiä talirauhasmuodostumia. Joillekin voi tulla silmäoireita.

Mistä ruusufinni johtuu?

– Syytä ei tunneta. Perintötekijät vaikuttavat taudin mahdolliseen puhkeamiseen. Lisäksi auringonvalo, kuumuus, saunominen, alkoholi, kuumat juomat ja voimakkaasti maustettu ruoka voivat pahentaa punoitusta.

Miten ruusufinniä hoidetaan?

– Kaikkien ruusufinnimuotojen  hoidossa on tärkeää välttää runsasta auringonvaloa sekä myös muita pahentavia tekijöitä.

Ruusufinniä hoidetaan paikallisesti metronidatsoli- tai atselaiinihappovoiteella, jota voidaan käyttää myös ennaltaehkäisevästi. Parempi teho saadaan yleensä suun kautta annettavilla tetrasykliiniantibiooteilla. Mikäli nekään eivät auta, voi ihotautilääkäri aloittaa suun kautta A-vitamiinijohdannaisen, isotretinoiinin. Sisäiset lääkekuurit kestävät 6–12 viikkoa.

Punoitusta voidaan hoitaa pintaverisuonia supistavalla geelillä, mutta sen vaikutus kestää vain 8–10 tuntia. Pysyvämpään tulokseen päästään punoitusta ja pintaverisuonitusta poistavalla laserhoidolla.

Voiko siitä päästä eroon?

– Ruusufinniä ei voida kokonaan parantaa. Ruusufinni voi olla pitkään pois, mutta se saattaa vuosienkin tauon jälkeen aktivoitua uudelleen. LM–HÄSA

Annamari Nurminen

Asiasanat

Mainos