Kolumnit Uutiset

Miksi eilisen tietotaitoa pitäisi vaalia?

Mitä sana uusavuttomuus tarkoittaa?

Wikipedia kertoo, että uusavuttomuus tarkoittaa varsinkin nuorten aikuisten kyvyttömyyttä selviytyä kodinhoidosta ja muista vastaavista jokapäiväisistä asioista.

En ymmärrä, miksi ikä on olennainen asia tässä asiassa? Miksi ei puhuta vain avuttomuudesta ilman mitään ikämäärettä?

(Uus)avuttomia ihmisiä löytyy ihan jokaisesta ikäluokasta.

Avuttomuus tai taitamattomuus koskettaa meitä kaikkia, ainakin välillisesti.

Miksi tämän päivän parikymppinen on uusavuton, jos ei osaa samaa mitä omat vanhemmat tai isovanhemmat? Entä miksi kutsumme 80-vuotiasta, joka ei osaa ladata Youtubeen videoklippiä?

Avuttomuus on sitä, ettei hallitse elämisen perustaitoja.

Pakastinta ei sulateta, pesukone jätetään pesemään ilman valvontaa, vessanpönttöön heitetään ties mitä. Sähkökiukaan päällä kuivataan vaatteita tai sähkölaite on väärin asennettu.

Ennen vanhaan joka töllissä oli tulisija. Nykyään monet eivät osaa sytyttää tulta takkaan.

Palovaroittimista on puhuttu vuosikausia, mutta silti Suomesta löytyy suuri määrä taloja, joissa ei ole ainuttakaan palovaroitinta.

Yllättävän monessa omakotitalossa muuten säilytetään avainta ovimaton alla tai omistajan mielestä varmassa piilossa ulko-oven karmin päällä.

Avuttomuus on osaksi asennekysymys.

Tunnen muutamankin päälle kuusikymmenvuotiaan naisen, jotka eivät esimerkiksi päästä aviomiehiään keittiöön, koska kokkaus ja tiskaus ovat naisten kotitöitä.

Nämä naiset ovat tehneet todella ison karhunpalveluksen miehilleen, mutta myös omille jälkipolvilleen.

Oletko muuten huomannut kauppojen parkkipaikoilla miehiä istumassa yksin kiiltävissä autoissaan? Oletettavasti samaan aikaan perheen naispuolinen jäsen on hoitamassa ruokaostoksia.

Lupaa minulle yksi asia. Ota seuraavalla kerralla puoliskosi mukaan ruokaostoksille. Kyllä se auto siinä parkkipaikalla sen aikaa pysyy.

Ikä liittyy voimakkaasti palveluiden ostamiseen – näin mutu-tuntumalla.

Suomessa on todella vahva omatoimisuuden kulttuuri. Iso osa suuriin ikäluokkiin kuuluvista ajattelee, että lähes kaikki pitäisi tehdä itse, ainakin niin kutsutut perushommat, kuten siivous tai ikkunoiden pesu.

(Uus)avuttomuus on sitä, ettei ymmärretä etsiä tietoa, varautua, ennakoida ja valmistautua. Kukaan ei ole seppä syntyessään.

Päivän lehti

3.12.2020

Fingerpori

comic