Uutiset

Miksi herrat tappelivat keskenään?

Kyse oli MTV3:n vaalikeskustelusta, pääministeritentistä, kuten kanava ohjelmansa nimesi. Se ei ollut keskustelua, vaan kolmen suomalaisen miehen keskinäistä jänkkäämistä. Me teimme, te vastustitte. Ei, ei se ollut niin, te hylkäsitte yrittäjät, tai työläiset, tai maanviljelijät.

Noiden kolmen herran sukunimet olivat Heinäluoma, Katainen ja Vanhanen. Kaikilla heillä on yksi tavoite: olla Suomen seuraava pääministeri. Siinä kaikki. En kuullut yhtään järjellistä sanaa siitä, miten he tekisivät maamme paremmaksi, esimerkiksi nuorisolle.

Matti, miehistä vanhin, oli rauhallisin. Hän on istuva pääministeri, jota kaikki kannattavat yli puoluerajojen. Keskustan Matti on tunnettu entistä tyttöystävästään Susan Kurosesta, heikosta kielitaidostaan ja siitä, ettei hän ole tehnyt mitään väärin.

Eero on miehistä kookkain. Punaisessa vaalitakissaan hän näyttää vappuilmapallolta, joka ei jaksa nousta ilmaan. Eero on tunnettu toveri-puheistaan, porvaripuolueiden uhkailusta ja ikuisesta SAK-leimastaan. SAK ei ole paha, mutta Eero ei ole enää SAK:ssa töissä. Hän on demareiden puheenjohtaja ilman älyllistä ohjelmaa.

Jyrki, miehistä nuorin, on kaunein ja innokkain. Hieman yli kolmekymppisenä Jyrki on kokoomuspapoille vielä lapsi ollakseen uskottava. Niinpä kabinetti-papat ovat uskossa Sauli Niinistöön. Jyrki on kaikkien äitien unelmavävy, tyylikäs pukeutuja ja hyvä puhuja. Kukaan ei kuitenkaan kuuntele Jyrkiä, vaikka hänellä olisi tärkeää asiaa.

Jokainen heistä olisi hyvä pääministeri. Suomella menee kohtuullisesti seuraavatkin neljä vuotta, tulevasta hallituksesta riippumatta.

Yleisessä etsinnässä on uudenlainen poliitikko, joka avaisi korvansa ja suunsa muuallakin kuin mainoslauseissa. Miten voimme auttaa teitä? Ei äänestäjiä kiinnosta jankkaus puolueiden yhteistyöstä, verotuksen painopisteistä, Natosta tai kolmikantayhteistyöstä. Poliitikkojen munkkilatinaa ymmärtävät vain toiset poliitikot, eivät ihmiset, eli äänestäjät.

Kolme suurinta puoluetta eivät ole yksin uskottavuusongelmansa kanssa. Vihreiden ainoa tehtävä on vastustaa ydinvoimaa. Kristillisdemokraattien puheissa en ole viime aikoina havainnut kovinkaan paljon kristillisyyttä tai erityistä perheläheisyyttä. Ruotsalaiset ja vasemmistoliitto tunnetaan: toinen on aina mukana kaikessa, toinen tappelee sisäisesti itsensä hajalle.

Puolueilla ei ole enää minkäänlaisia arvoja, todellisia sellaisia. Miksi ei ole? Arvoille ja niiden toteuttamiselle olisi nyt huutava yhteiskunnallinen tilaus, koska suuryritykset käyttävät törkeästi väärin taloudellista valtaansa. Nähtäväksi jää, kuka herää ensimmäisenä.

Tämähän ratkeaa vaaliuurnilla, Eero totesi vaalitappelussa. Niin ratkeaa, mutta mikä? Pääministerin nimi, siinäkö kaikki? Miksihän nuoret muuten äänestävät niin laiskasti?

kari.vaisanen@hameensanomat.fi

Se ei ollut keskustelua, vaan kolmen suomalaisen miehen keskinäistä jänkkäämistä.

Päivän lehti

20.1.2020