fbpx
Uutiset

Miksi Kajaanin kentän turvallisuusuhasta ei tiedotettu matkustajia?

Kajaanin lentoaseman kautta tiistai-iltana matkustaneille ei kerrottu erikseen, että asemalla on vastassa poikkeuksellinen näky. Lentoasemalla oli luotiliivein, kypärin ja konepistoolein varustautuneita poliiseja.
Alkuillasta, viiden maissa tulleessa koneessa ei esimerkiksi kuulutettu asiasta. Matkustajat näkivät poliisit vasta lentoasemalla.
Poliisi lähetti tiedotteen lentoasemaan kohdistuneesta turvallisuusuhasta illalla vähän kello 19:n jälkeen. Se kertoi, että kenttähenkilökunta ja poliisi olivat nostaneet valmiustilaa ja poliisi keskittyy selvittämään uhan taustoja ja todenperäisyyttä.
Poliiseja oli lentokentällä Kainuun Sanomienmukaan vielä tiistai-iltana puoli kymmenen maissa, kun myöhäisillan kone lähti Helsingistä kohti Kajaania. Osa matkustajista oli ennen lentoa etsinyt lisätietoa verkon uutisista.

”Poliisi vastaa tiedottamisesta”

Miksi tiistaina ei kerrottu epänormaalista tilanteesta, joka oli monelle varmasti yllätys?
Finavian viestintäasiantuntija Markus Haapamäki sanoo, että tiistai-iltana poliisi oli tiedotusvastuullisena ja Finavia toimi normaalin tiedotusprosessinsa mukaisesti.
 – Tällaisessa tapauksessa poliisi vastaa tiedottamisesta, ja poliisin toivomuksesta olemme pitäneet asiassa matalaa profiilia.
Haapamäki sanoo, että Finavia tiedottaa mahdollisista vaikutuksista lentoliikenteeseen, eikä Kajaanin-tapauksessa niitä ollut.
Myös Liikenteen turvallisuusvirasto Trafista kerrotaan, että tiedotusvastuu on tiistai-illan osalta ollut poliisilla. Sen mukaan Trafin toimivalta alkaa vasta sitten, jos lennot ovat myöhässä. 
Tapauksen tiedottamisesta vastaava rikosylikomisario Jarkko Maksniemi 
Oulun poliisilaitokselta Kajaanista sanoo, ettei ainakaan häneltä ole lähtenyt kehotusta pitää matalaa profiilia. Hän ei tiedä, onko tällainen kehotus lähtenyt muualta poliisista.
Hän tähdentää, että tiedotusvastuu on poliisilla, joka kertoi turvallisuusuhasta tiistai-iltana.
– Se ei ole salainen tieto, jota lentoyhtiö tai Finavia ei olisi voinut kertoa matkustajilleen.

Tieto uhasta tuli ulkomailta

Poliisi tiedotti keskiviikkona kello 16:n jälkeen, että tieto turvallisuusuhasta tuli ulkomailta. Poliisi selvittää edelleen uhan alkuperää, tarkkaa sisältöä ja todenperäisyyttä.
Maksniemi ei kommentoi näitä asioita eikä myöskään reittiä, miten tieto uhasta saavutti poliisin. Lisätietoa tilanteesta poliisi antaa viimeistään torstaina. Maksniemen mukaan tapausta tutkitaan ”riittävillä resursseilla”.
Lentoliikenne toimii Kajaanissa edelleen normaalisti, eikä poliisi ole antanut sitä koskevia ohjeita tai määräyksiä.
Poliisi oli lentoaseman lähellä läpi keskiviikon vastaisen yön sekä jatkossa tarpeen mukaan.

Finavia päivitti keskiviikkona aamupäivällä Facebook- ja Twitter-tilinsä viittaamalla uutisointiin Kajaanin lentoasemasta ja kertomalla, että lentoasema on avoinna ja lentoliikenne toimii normaalisti.
– Varmasti eilenkin meillä olisi ollut hyvä olla Facebookissa samantyyppistä viestiä kuin nyt lentoliikenteen sujumisesta normaalisti. Aina voi olla jälkiviisas, Haapamäki sanoo.
Hän ei halua avata tiedottamista tarkemmin, mutta sanoo, että Finaviassa pohditaan tilannetta.
– Omalta osaltamme pohdimme toki koko ajan, miten voimme paremmin ja aktiivisemmin tiedottaa matkustajille.
Palautetta matkustajilta ei ollut kantautunut keskiviikkoiltapäivään mennessä ainakaan hänelle. (Lännen Media)


Täydennys 28.9. kello 17.15: Lisätty poliisin kommentit sekä tiedotteen keskeinen sisältö.

Menot