Uutiset

Miksi koulujen ruokalistalla on amerikkalaisia herkkuja?

Koulujen ruokalistalla ei ole tällä viikolla näkynyt lainkaan perinteistä kokolihakastiketta, vaan jotain aivan muuta. Tiistaina koululaisille tarjoiltiin hot dogeja ja torstaina oli vuorossa lemonchicken. Viikko päätetään mama?s meatballsien ääressä.

Linnan Ateria oy:n toimitusjohtaja Nina Rokkila, miksi englanninkieliset ruokalajit vilisevät Hämeenlinnan koulujen ruokalistalla?

-Meillä on nyt menossa Jenkki-teemaviikko. Tällaisia tietyn teeman ympärille rakennettuja kokonaisuuksia järjestetään kouluruokasuositusten ja palvelusopimuksemme mukaisesti.

Onko tällaisia teemaviikkoja ollut aiemmin?

-Meillä on ollut näitä jo pidemmän aikaa, ja ne vaihtuvat vuosittain. Teemaviikkoja on kaksi vuodessa, yleensä yksi keväällä ja toinen syksyllä. Viime vuonna oli kansainvälisyysviikko. Ehkä tämä viikko oli vähän näkyvämpi, kun poikkeuksellisesti ruokalistat olivat englanniksi.

Miksi koululaisille järjestetään ruokateemaviikkoja?

-Tarkoitus on tehdä lapsille tutuksi monipuolista ja kansainvälistä ruokakulttuuria. Vastapainoksi kansainvälisyydelle keväällä voisi olla jälleen perinneruokaviikko.

Ruokalistalla on hiukan hankalankin tuntuisia ruokien nimiä kuten keskiviikkoinen potato salmon casserole. Ymmärtävätkö pienimmätkin koululaiset mitä syövät?

– Kyllä he minun tietääkseni ymmärtävät. Nuoret ja lapset ovat todella fiksuja ja kansainvälisiä. Omat lapseni ovat kolmannella ja kuudennella luokalla sekä yläasteella, ja ainakin he ymmärsivät ruokalistan täysin.

Maistuvatko lapsille sitten paremmin mama?s meatballsit kuin perinteiset lihapyörykät?

-Taitavat maistua, lapset pitävät teemaviikoista. Lyseolla oli tiistaina sata ruokailijaa enemmän kuin normaalisti. Teemaviikon ruokia suunnitellessa on ajateltukin juuri lasten ja nuorten makumaailmaan. Viime vuonna kansainvälisyysviikko oli varmaan vuoden paras viikko eli lapset söivät runsaasti. (HäSa)