fbpx
Uutiset

Miksi laihduttaminen on niin vaikeaa?

Monelle ylipainoiselle painon pudottaminen tuntuu mahdottomalta ajatukselta. Miksi laihduttaminen on niin vaikeaa, psykologi Taija Rintee sairaala Neon painonhallintaklinikalta?

– On tyypillistä, että laihduttaminen aloitetaan eräänlaisella ryhtiliikkeellä. Silloin tehdään muutoksia, joiden ylläpitäminen on hankalaa ja painoa yritetään pudottaa hampaat irvessä. Täydellisellä kieltäymyksellä ei yleensä jaksa kovin pitkään.

– Monella voi olla aiemmista laihdutusyrityksistä negatiivisia muistoja. Taakkana on kokemus siitä, että edellisilläkään kerroilla ei ole onnistunut.

– Kropallamme on taipumus pitää kiinni suurimmasta saavutetusta painosta. Laihtuminen ei siis ole helppoa, mutta se on mahdollista, kun tehdään sellaisia muutoksia, jotka tuntuvat jo alusta asti itselle sopivilta.

Mistä pitäisi aloittaa?

– Ihan ensimmäisenä pitäisi karistaa sellaiset ajatukset, että laihduttajan pitää luopua kaikista omista mieliruoista kokonaan ja ikuisesti. Tärkeintä on pysähtyä rauhassa miettimään sitä, mitkä ovat omien syömistottumusten ongelmakohdat.

– Joillakin ongelma on ruokailun epäsäännöllisyys, toisella liian isot annoskoot, joillakin muilla jatkuva napostelu.

– Tämän jälkeen tavoite kannattaa asettaa tarpeeksi kauas. Pitää ajatella, että painoa pudotetaan mieluummin vuosien kuin kuukausien, saati viikkojen ajanjaksolla. Pysyvä painonpudotus on prosessi, johon kuuluu takapakkeja ja suvantovaiheita, mutta jos tehdyt muutokset ovat miellyttäviä ja toteutettavissa olevia, on tavoite helpommin saavutettavissa.

Millä motivaatiota pidetään yllä?

– Kannattaa laittaa paperille ne asiat, joiden vuoksi yrittää pudottaa painoa.

– Muistuttaa itseään niistä seikoista, minkä vuoksi jaksaa haluaa laihduttaa. Tärkeätä on löytää sellaiset tavat, joiden kokee antavan itselle jotakin. Kannattaa myös etsiä itselleen tukea joko lähipiiristä tai terveydenhuollon ammattilaisilta.

Millaisia ovat tyypillisimmät vaikeudet, joiden kanssa laihduttajat kamppailevat?

– On hyvin tyypillistä, että lähdetään liikkeelle liian rajusti ”kaikki tai ei mitään” -asenteella. Sitten kun ensimmäinen lankeemus tulee, ajatellaan, että ei tämä nyt sitten onnistunutkaan. Liikkeelle kannattaa lähteä maltillisesti ja muistaa se, että harvalla laihduttaminen sujuu koko ajan sutjakkaasti.

Menot