Uutiset

Miksi laiton lakko niellään purematta?

Voin täysin yhtyä Markku Peltosen 19.11.2004 julkaistun alanurkan mielipiteisiin.

Suomi on jälkijättöinen maa lakkomoraalin, sen hyväksynnän ja myös lakon vastatoimenpiteidenkin eli lopettamiskeinojen takia.

Sitä vastoin Timo Rädyn lausumat Hämeen Sanomissa 28.11.2004 julkaistussa ”Lakkokenraalille sateli uhkauksia” -kirjoituksessa ovat vailla pohjaa.

Lehdistö teki Rädystä voittajan, niin Hämeen Sanomat kuin Helsingin Sanomatkin. Eiväthän kansalaiset voineet suuresta, hymyilevästä Rädyn kuvasta muuta johtopäätöstä vetää.

Rädyn perustelu lakolle ontui jo tv:ssä. Hän toisteli itkunsekaisella äänellä, miksi hänen kanssaan ei tulla neuvottelemaan. Miehellä oli otsaa väittää, että erityisen raskaana hän pitää neuvottelematta jättämistä.

ATK:lla oli tiedossa missä asiasta lain mukaan sopii neuvotella. Se paikka oli työtuomioistuin. Mutta hän laski riskin liian suureksi mennä työtuomioistuimeen. Häämöttihän siellä tappio. Sitä vastoin lakolla ja oikein hyvin laittomallakin lakolla voi näyttää kuka tässä maassa määrää asioista.

Lakon edessä työnantajat ovat ilman minkäänlaista puolustuskeinoa, siitä demokratia on pitänyt kyllä huolen.

Ministerit ja eduskunta ovat karkeasti laiminlyöneet sen, että laittoman ja yhteiskunnan toimintaa uhkaavan lakon pitää voida pakkotoimin lopettaa kuten Norjassa on tilanne.

On jotenkin nurinkurista huomata meillä pelättävän niin paljon ay-liikettä, ettei ole kanttia tehdä oikeudenmukaisia päätöksiä.

Suomi ei tarvitse Rädyn tapaisia vallan sokaisemia henkilöitä näin vastuullisille paikoille. Valta ja vastuu ovat järkyttävällä tavalla epätasapainossa. Sen maksumiehenä ovat syyttömät kansalaiset ja yritykset.

Väistämättä tulee mieleen Hitler. Valheellinen propaganda upposi ihmisiin paremmin kuin totuus. Valheen kautta Hitlerkin pääsi valtaan.

Samoin meillä, kyllä laittomille toimille riitti kannattajia, kun asian osasi hyvin raflaavasti esittää.

Minä en ymmärrä mikä tähän kansaan on mennyt. Tuntuu lakon tullessa olevan ihmisten mielipide, että taas on työnantaja tekemässä härskiä kiusaa ay-liikkelle. Siksi lakko purematta niellään ja pidetään jopa oikeutettuna.

SDP on hirttäytynyt ay-liikkeeseen ja tämän seikan takia meillä ei ole mahdollisuutta tulevaisuudessakaan saada muutosta aikaan.

Työministeri Tarja Filatov (sd.) vetäytyi nopeasti lakkosakkojen korotushankkeesta, vaikka sanktiot ovat nyt naurettavan tasoisia.

Tämä lakko oli häpeäksi demokratialle. Ainut toivo on, että ne vastuulliset henkilöt, jotka voisivat vaikuttaa laittomien lakkojen lopettamiseen, viimein heräisivät.

Voin vain lopuksi onnitella Jukka Tarkan tapaista miestä ja kirjoittajaa: analyysiä lakoista ja miehistä niiden takana!

Pertti Ronkainen

Hattula

Päivän lehti

3.12.2020

Fingerpori

comic