Uutiset

Miksi lasten tunteet ovat vanhemmillekin vaikeita?

Miksi lasten vahvat tunteet ovat vanhemmillekin usein vaikeita, kehityspsykologian professori Kaisa Aunola?

– Lapsen kielteiset tunteet voivat herättää vanhemmassa kokemuksen omasta kyvyttömyydestä vanhempana. Tällöin kiukuttelu voi nostattaa voimattomuuden ja ärsyyntymisenkin tunteita.

– Tunteet myös siirtyvät vuorovaikutustilanteissa. Eli kun toinen on pahalla päällä, negatiiviset tunteet itselläkin aktivoituvat. Näin voi käydä erityisesti, jos tunteidenhallintataidot eivät ole vahvimpia taitoja.

– Myös väsymys voi johtaa siihen, ettei yksinkertaisesti jaksa lapsen vahvoja tunteita. Vanhemmalla ei tällöin ole voimavaroja ottaa vastaan toisen tunnetiloja.

Kannattaako lapsen tunteeseen joskus mennä mukaan?

– Lapsen tunteeseen voi mennä mukaan myötäelämällä ja sanoittamalla tunteita.

– On kuitenkin tärkeää, että aikuinen toimii vahvoissa tunteissa rauhoittajana ja opettaa näin omalla mallillaan tunteidensäätelytaitoja. Jos aikuinen alkaa itse riehua ja riidellä, se aiheuttaa turvattomuutta lapsessa, jolla on riittämiin tekemistä jo omienkin tunteidensa kanssa.

Miten lapsen tunnemyrskyssä kannattaa toimia?

– Tämä riippuu osin lapsen iästä ja lapsesta. Lapsi kannattaa ottaa syliin, jos se hänelle sopii. On tärkeää, että lapsi voi kokea olevansa hyväksytty myös kielteisine tunteineen. Syli auttaa rauhoittumaan. Tunnemyrskyn laannuttua asioista pystyy taas puhumaan.

– Jos lapsi ei anna ottaa syliin, voi koettaa silitystä tai olalle taputusta. Tärkeintä on, että vanhempi ei jätä lasta yksin vaan pysyy lähellä, vaikkapa suljetun lastenhuoneen oven takana.

– Syyttelemään tai rankaisemaan ei tunteista pitäisi ruveta. Vanhemman olisi hyvä muistaa, että lapsen tunnetaidot eivät ole vielä kehittyneet. Lapsen näkökulman ottaminen auttaa selviämään monista vaikeista tilanteista.

Elina Pajunen

Päivän lehti

5.12.2020

Fingerpori

comic