Uutiset

Miksi lennoille myydään enemmän lippuja kuin on tilaa?

Miksi lentomatkoille myydään enemmän lippuja kuin koneeseen mahtuu, Finnairin hinnoittelusta vastaava johtaja Tomi Hänninen?

– Lentojen ylibuukkaus on lentoyhtiöiden yleinen käytäntö, jonka taustalla on se, että kaikki varaukset eivät toteudu lähtöpäivänä ja varauksiin tulee lennon elinkaaren aikana aina peruutuksia.

– Tyhjien penkkien välttäminen on lentoyhtiölle tärkeää kustannussyistä, mutta myös ympäristön kannalta.

– Haluamme lennättää koneet mahdollisimman täysinä kohteisiin ja sieltä pois.

Millaisilla lennoilla ylibuukkausta tehdään? Onko se tavallinen käytäntö kaikilla lennoilla?

– Lentojen ylibuukkaustaso määräytyy historiallisen lennolle saapumiskäyttäytymisen perusteella, eli joitain lentoja ylibuukataan enemmän kuin toisia. Erityissesonkien, kuten joulun aikaan, ylibuukkausta tehdään vähemmän.

Miten sitten toimitaan, jos vapaaehtoisia ei ilmoittaudukaan?

– Merkittävä osa ylibuukkaustilanteista Finnairin lennoilla saadaan hoidettua vapaaehtoisuuden kautta.

– Mikäli kuitenkaan vapaaehtoisia ei ilmoittaudu tarpeeksi, joudutaan matkustajia valitettavasti siirtämään muille lennoille

Miten matkustajalle korvataan se, että hän joutuu muuttamaan matkasuunnitelmiaan?

– Asiakkaalle tarjotaan reitin pituudesta ja kohteeseen saapumisen viivästymisajasta riippuen 125 – 600 euron suuruinen korvaus, huolenpito sekä uusi reititys määränpäähän. Vaihtoehtoisesti tarjoamme lahjakorttia tai Finnair Plus -pisteitä. Jos lento siirtyy yön yli, kustantaa Finnair myös majoituskulut.

Onko korvauksissa eroja riippuen siitä, onko koneesta jäävä vapaaehtoinen vai siihen pakotettu?

– Vapaaehtoisesti lennolta jäävälle tarjotaan lentoreitin pituudesta riippuen 125–300 euron suuruinen korvaus, huolenpito sekä uusi reititys määränpäähän. Asiakas voi halutessaan valita korvauksen Finnair Plus -pisteiden tai lahjakortin muodossa. Lahjakortin summa on noin 50 prosenttia käteiskorvausta suurempi, ja asiakas voi käyttää sen uuden Finnair-lennon ostoon vuoden sisällä.