Uutiset

Miksi mykoplasma piinaa paljon liikkuvia?

Pitkittynyt flunssa ei hellitä otettaan. Se on varmaankin mykoplasmaa, toteaa joku potevalle.

Mikä mykoplasma on, urheilulääkäri Pippa Laukka?

– Mykoplasma on bakteeri, joka voi aiheuttaa pitkäkestoisia tulehduksia hengitysteissä. Taudinkuva on hyvin vaihteleva. Osalle mykoplasmainfektio voi aiheuttaa ärhäkkään keuhkokuumeen, osa oireilee lievästi ja paranee ilman lääkitystä.

– Urheilijoiden kannalta mykoplasma on piinallinen, koska se voi aiheuttaa jopa kuukausiksi venyvän toipumisajan. Mykoplasman aiheuttama tulehdus voi saada aikaan vähän ylikuntoa muistuttavan tilan, hermostollisen alipalautumisen, vaikka itse tulehdus olisikin lääkkeillä jo hoidettu.

Miksi juuri urheilijat sairastuvat?

– Alttius sairastua hengitystieinfektioon noudattaa U:n mallista käyrää, eli tulehduksia esiintyy etenkin niillä jotka urheilevat todella paljon, ja sitten niillä, jotka ovat passiivisia. Silloin kun treenataan todella kovaa, kuormittuu elimistön puolustusjärjestelmäkin.

– Mykoplasmaan voi sairastua myös uudelleen, joskin vastustuskyky siihen yleensä nousee eikä se iske yhtä helposti kuin jokin muu hengitystieinfektio. Nuoret ovat kuitenkin yleisimpiä mykoplasman potijoita. Heillä ei vasta-aineita ole ehtinyt tulla ja he myös oleskelevat paljon isoissa ryhmissä niin koulussa, armeijassa kuin treenipaikoilla.

– Kannattaa kuitenkin muistaa, että syitä oireisiin on useita muitakin. Taustalta voi löytyä esimerkiksi piilevä poskiontelontulehdus, nuorilla yleinen keuhkoklamydia, anemia tai vaikkapa astma tai allergia.

Miten mykoplasma todetaan?

– Laboratoriokokein, jossa mitataan mykoplasman vasta-aineita. Aina toteaminen ei ole kuitenkaan helppoa, sillä vasta-aineet voivat nousta viiveellä ja toisaalta ne voivat näkyä verikokeissa useita vuosia sairastetun infektion jälkeenkin. Viime vuonna tuli pikatesti, joka reagoi herkemmin tuoreeseen mykoplasmaan ja helpotti todentamista.

Miten mykoplasmaa hoidetaan?

– Antibiooteilla ja levolla. Kevyt harjoittelu voidaan aloittaa antibioottikuurin loppumisen jälkeen. Vasta kun vointi on palautunut normaaliksi, voi harjoittelun tehoja nostaa. Osa toipuu nopeasti, osalle voi jäädä pitkä ”häntämäinen” alipalautumistila. Sen ohimenoa ei valitettavasti voi nopeuttaa.

Milla Sallinen