Uutiset

"Miksi pitää näin päättömästi kostaa paha olonsa?"

Noin sadalle Jaakon vaellukselle maanantaina osallistuneelle oli yksi puheenaihe ylitse muiden. Moni vaeltajista pohti veritekoon johtaneita syitä ja ampuja Anders Behring Breivikin teon järjettömyyttä.

Aihe oli esillä myös Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan kappalaisen Soili Juntumaan pitämässä pyhiinvaeltajamessussa Rengon Pyhän Jaakon kirkossa.

-Tämä yksinäinen mies kävi omaa sisäistä sotaansa ja teki samalla monen muun elämästä helvetin, Juntumaa pohti.

Kymmenen vuoden ajan vankilapappina Pitkäniemen psykiatrisessa sairaalassa työskennellyt Juntumaa uskoo, että mielettömältä vaikuttavan teon takana on psyykkisesti sairas, yksinäinen mies.

-Yksinäisyys on yksi tärkeä tekijä, kun ajattelee Suomenkin kouluampumisia. Meillä Suomessa on nuoria ja kaiken ikäisiä yksinäisiä ihmisiä pilvin pimein.

Käsittämätöntä

Vaellukselle osallistuneen Anna-Maria Heinämäen mielestä tekijän osoittama katkeruus on täysin selittämätöntä.

-En ymmärrä mistä sellainen pahuus voi johtua.

Heinämäki pelkää ihmisten ruokkivan vastaavia tekoja suunnittelevia sillä, etteivät puutu ajoissa jos näkevät jonkun voivan pahoin.

-On pahoja ihmisiä ja sitten on hyviä ihmisiä, jotka eivät uskalla olla sitä pahuutta vastaan. Ihmisten pitäisi puuttua ja puhua reilusti näistä asioista.

Timo Heikka kertoi miettineensä, mitä Breivik teollaan pyrki saavuttamaan.

-Miksi kenenkään pitää lähteä näin päättömästi kostamaan omaa pahaa oloaan? Oliko se huomion tavoittelua vai oman elämän epäonnistumisten paikkaamista? Heikka kysyi.

Heikka mietti kanssavaeltajien kanssa myös, miten vastaavat teot voitaisiin tulevaisuudessa estää.

-Tämäkin kaveri oli kaksi vuotta suunnitellut tekoaan ja julkisesti kirjoittanut siitä omilla sivuillaan. Ei tätä ole voinut suunnitella salassa. Jostain syystä pahoinvointia ja yhteiskunnasta syrjäytyneitä ei oteta vakavasti.

-Meidän pitäisi kuunnella toistemme huolia kun toisella ihmisellä on paha olla. Jäädä edes hetkeksi luokse miettimään, miten siitä tilanteesta pääsee eteenpäin. (HäSa)