fbpx
Uutiset

Miksi Suomi päätti sittenkin evakuoida Afganistanista suurlähetystön vartijoita? "Aiemmin ei ollut samaa käsitystä konkreettisesta uhasta"

Vielä maanantaina ulkoministeri Haavisto sanoi, että Suomi ei ole laajentamassa evakuoitavien listaa turvamiehiin.
Pekka Haavisto
Pekka Haavisto. Lehtikuva/Seppo Samuli

Paikan päältä Afganistanista saadut tiedot muuttivat Suomen arviota Kabulin suurlähetystölle turvallisuuspalveluita tarjonneen yrityksen työntekijöiden turvallisuudesta.

Näin perustelee sisäministeriön hallitusneuvos Eero Koskenniemi sitä, miksi Suomi päätti evakuoida Afganistanista uutena ryhmänä suurlähetystölle palveluita tarjonneen turva-alan yrityksen työntekijöitä perheineen. Ryhmän koko on yhteensä enintään 83 henkilöä.

–  Kun mietimme aikaisemmassa vaiheessa turvatilannetta, ei ollut samaa käsitystä, että edustuston palveluksessa oleviin henkilöihin kohdistuisi niin konkreettista uhkaa, hän sanoo STT:lle.

Suomi on tehnyt kaksi aiempaa evakuointipäätöstä, ja tiistaina valtioneuvosto päätti, että Suomi evakuoi sittenkin Afganistanista myös turvamiehiä.

Vielä maanantaina Haavisto sanoi, että Suomi ei ole laajentamassa evakuoitavien listaa heihin.

–  Emme ole katsoneet mahdolliseksi laajentaa sitä tässä tilanteessa esimerkiksi lähetystön alihankkijoihin tai alihankkijoiden alihankkijoihin, joita on usealla eri sektorilla siellä, Haavisto sanoi maanantaina.

Eilinen päätös koskee Tahiri Protection Risk Management Consulting –yrityksen henkilökunnan lähisuojaryhmiä, jotka vastasivat Suomen suurlähetystön turvallisuudesta. Päätös koskee ryhmissä palvelleita ja Suomelta maahanpääsyä pyytäneitä ryhmänjohtajia, operaatiopäälliköitä, hallintopäälliköitä, kuljettajia sekä suoja- ja turvamiehiä perheineen.

Uusien ryhmien evakuointi ei Koskenniemen mukaan ole poissuljettua

Koskennimen mukaan aiemmin oli jonkinlaisia arvioita siitä, että turva-alan yrityksen työntekijöiden kohdistuu uhkaa, mutta sittemmin on käynyt selväksi se, että heihin kohdistuu selkeää uhkaa.

–  Nämä henkilöt ovat näkyviä edustuston palveluksessa olevia henkilöitä. He ovat esiintyneet edustuston henkilökunnan kanssa ja he ajavat esimerkiksi autolla, jossa on Suomi-tunnukset. He ovat konkreettisesti Suomen edustajina, Koskenniemi sanoo.

Aiemmin on käynyt ilmi, että Taleban kohdistaa erilaisia toimia erityisesti niihin, jotka ovat selkeästi olleet ulkomaalaisten palveluksessa.

Valtioneuvosto päätti muutoinkin eilen laajentaa evakuointeja Afganistanista. Suomeen ollaan avustamassa kaikkiaan vajaat 300 ihmistä.

Päätökset evakuoinneista tehdään poliittisesti. Koskenniemi ei voi varmuudella sanoa, tuleeko evakuoinneista vielä lisää päätöksiä.

Poissuljettua se ei häneen mukaansa ole.

Evakuoinneilla on kiire. Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin mukaan Yhdysvallat aikoo pitäytyä suunnitelmassa saada joukkonsa vedettyä Afganistanista elokuun loppuun eli ensi tiistaihin mennessä.

Osa Yhdysvaltain liittolaisista sen sijaan haluaa jatkoaikaa, jota Talebanilta ei äärijärjestön edustajan mukaan ole tulossa.

Julkisuuteen ei ole kerrottu, milloin Suomen pitäisi saada evakuoinnit tehtyä, jos jatkoaikaa ei tule. Koskenniemen mukaan kyse on muutamista päivistä.

Menot