Kolumnit Uutiset

Miksi terveyskengät ovat susirumia?

Googlen kuvahaku paljastaa karun totuuden terveyskenkien maailmasta. Muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta, kaikki jalalle terveelliset kengät ovat tylsiä, rumia ja tuttuja sairaaloiden käytäviltä.

Kaltaiselleni selkä- ja polviongelmaiselle hyvät kengät ovat kirjaimellisesti elintärkeät. Jos en halua kärsiä kivuista ja säryistä, on ainut vaihtoehto ostaa hyvät kengät. Ymmärrän, että jos haluaa hyvät kengät, on ulkonäöstä tingittävä.

Mitään hienoja hilavitkuttimia en kaipaa, mutta en myöskään halua mummomaisia sairaalakenkiä, jotka ovat höystetty punavihersävyisillä koristeilla. Pieneen päähäni ei mahdu, miksi kauneutta ja terveellisyyttä ei voi yhdistää samoihin kenkiin.

Kenkien alkuperäinen tarkoitus on suojata jalkaa kuumalta, kylmältä, märältä, kovilta alustoilta, teräviltä esineiltä ja kolhuilta. Kun katselee kauppojen kenkävalikoimia, huomaa että kenkien alkuperäinen ajatus on unohtunut. Näppituntumalta tavallisessa kenkäkaupassa vain noin viisi prosenttia naisten kengistä on sellaisia, jotka ovat jalkojen terveyttä edistäviä. Ketjuliikkeiden kengät eivät suojaa jalkaa, vaan ne aiheuttavat jaloille haittaa ja kipuja.

Kenkävalmistajien pitäisi ottaa enemmän vastuuta ihmisten jalkojen terveydestä ja alkaa valmistaa kauniita terveyskenkiä. Terveyskirjaston mukaan kengät ovat kuitenkin tärkein jalkaterveyteen vaikuttava ulkoinen tekijä. Jalkojen terveyteen voi vaikuttaa ostamalla joko jalan toimintaa tukevat kengät tai jalkojen toimintaa tuhoavat kengät. Useimmat valitsevat jälkimmäisen. Syy on inhimillinen, sillä kenkien on oltava myös kivan näköiset.

Terveyskenkien muotoilussa ei ole mitään syytä sille, miksi kenkien pitää olla rumia. Hyvä ja tukeva pohja ei tee kengästä automaattisesti rumaa.

En yhtään ihmettele, miksi ihmisillä on niin paljon selkä- ja jalkavaivoja. Salaliittoteoreetikko voisi jopa väittää, että lääketeollisuus maksaa kenkävalmistajille siitä, että nämä tekevät huonoja kenkiä, jotka pitkällä aikavälillä tuhoavat terveyden.

En myöskään ihmettele, miksi nuoret eivät halua ostaa terveyskenkiä. En minäkään teini-iässä olisi ostanut tällaisia tylsiä mustia terveysmonoja. Nykyään minulla ei ole enää vaihtoehtoja. Vaadin, että kenkävalmistajat lopettavat ihmisten terveyden tuhoamisen huonoilla kengillä. Pyydän, että kenkävalmistajat tuovat markkinoille kauniita terveyskenkiä.

Toisaalta naistenlehdet ovat koko kevään hehkuttaneet, kuinka terveyskenkämalliset sandaalit ovat tänä kesänä todella in ja hot. Harvalla ne näyttävät kuitenkaan niin coolilta kuin punavuorelaishipsterin jaloissa. Tällaisen perushämeenlinnalaisen jaloissa terveyskengät näyttävät isoäitityylisiltä sairaalasandaaleilta.