Uutiset

Miksi toimittajan murha piti lavastaa?

Venäläistoimittaja Arkadi Babtshenko löi kaikki ällikällä ilmestyttyään keskiviikkoiltana Ukrainan Kiovassa tiedotustilaisuuteen, jossa odotettiin uutisia hänen murhatutkimuksensa edistymisestä.

Babtshenkon mukaan hän osallistui valemurhaoperaatioon, joka esti Venäjän laajan murhasuunnitelman. Hänen rinnallaan tilaisuudessa seisoivat SBU:n johtaja Vasili Gritsak ja Ukrainan valtakunnansyyttäjä Juri Lutsenko.

Venäjä-tutkimukseen keskittyvän Aleksanteri-instituutin johtaja Markku Kangaspuro pitää lavastusta kömpelönä ja kyseenalaistaa Ukrainan operaation luotettavuuden.

Uutinen Babtshenkon tiistaisesta murhasta Kiovassa sai valtavasti julkisuutta.

Alkuperäisen tarinan mukaan Venäjältä viime vuonna paennut Babtshenko oli palaamassa kotiinsa leipäkaupasta, kun salamurhaaja ampui häntä kolmesti selkään kotiovella.

Babtshenkon kotona ollut vaimo löysi hänet yltä päältä veressä ja soitti apua, mutta Babtshenko kuoli ambulanssissa. Vaimo oli SBU:n mukaan keskiviikkona vielä niin sokissa, ettei häntä oltu voitu kuulla.

Ukraina syytti murhasta Venäjää, joka puolestaan tyrmäsi syytökset sanoen kyseessä olevan hyökkäys Venäjää vastaan.

On epäselvää, miksi Babtshenkon murha lavastettiin. Kangaspuro sanoo, että valemurhaoperaatio oli turha.

– Jos venäläisten salamurhasuunnitelma oli tiedossa kuukauden etukäteen, sen estämiseen ja paljastamiseen ei olisi tarvittu sellaista, hän sanoo.

Ukrainan turvallisuuspalvelu SBU sanoi saaneensa tietoa 30 ihmisen murhasuunnitelmasta Ukrainassa. Yksi uhreista olisi ollut Babtshenko, kirjoittaa Reuters. SBU ei kertonut, keitä muut ovat.

SBU:n mukaan se oli pidättänyt Venäjän palkkaaman Ukrainan kansalaisen, joka oli junaillut murhasuunnitelman. Babtshenkon murhasta oli luvattu 40 000 dollaria.

Kangaspuro kyseenalaistaa, että Venäjä olisi alun perinkään yrittänyt salamurhata Babtshenkon.

– On mahdollista, että haluttiin ainoastaan rakentaa informaatio-operaatio, joka nostaisi SBU:n profiilia ja tuottaisi Ukrainalle länsimaista sympatiaa, kuten Skripalien tapauksessa, hän sanoo.

Kiovassa on murhattu viime vuosina Putin-kriitikoita, joihin myös Babtshenko kuuluu.

Kangaspuro moittii lavastusoperaatiota kömpelöksi.

– Babtshenko pyysi valemurhaoperaatiota emotionaalisesti anteeksi vaimoltaan, mutta SBU:n mukaan juuri tämä oli soittanut apua. Kaikki ei täsmää, hän sanoo.

Tiedotustilaisuudessa esiintynyt SBU:n johtaja Vasili Gritsak käytti myös käyttävän tilaisuutta hyväkseen kritisoimalla korruptiosyytöksiä, joiden kohteeksi hän on joutunut.

Kangaspuron mukaan tapaus herättää kysymyksiä valtioiden ja turvallisuusorganisaatioiden etiikasta.

– Käteen jäi operaatio, joka ei ole kunniaksi kenellekään. Ukrainan viranomaisiin tietolähteenä on syytä suhtautua kriittisesti, hän sanoo.

Päivän lehti

28.10.2020

Fingerpori

comic