Uutiset

Miksi työpäivän jälkeen iskee turha epäilys virheestä?

Työpäivä on pulkassa ja olisi lupa virittäytyä vapaalle. Kesken kotimatkan mieleen juolahtaa kuitenkin ajatus: teinköhän sittenkin virheen tai jäikö jokin tärkeä juttu hoitamatta. Mikä aiheuttaa työpäivän jälkeen iskevät epäilykset, työterveyspsykologi Marjo Pennonen?

– Vastaavia ajatuksia saattaa tulla myös kesken työpäivän, mutta silloin niihin ei kiinnitä huomiota, koska asian voi korjata tai tarkistaa heti.

– Moni työ vaatii keskittymistä, tarkkaavaisuutta ja ongelmanratkaisukykyä. Kun töistä lähtee, alitajunta jatkaa asioiden työstämistä huomaamatta.

– Oppimisen ja muistin tutkimuksesta tiedetään, että opeteltu aines tallennetaan väliaikaisesta muistista pitkäaikaiseen muistiin juuri levossa.

– Voisi siis ajatella, että kun aivot pääsevät lepotilaan, esiin nousee päivän aikana koet­tuja juttuja: meniköhän se nyt ihan niin kuin oli tarkoitus vai unohtuiko jotakin tärkeää?

Toisinaan epäilykset ovat aiheellisia, mutta eivät aina. Mistä väärät hälytykset johtuvat?

– Kun kuormitus on pitkäkestoista, alkaa kyseenalaistaa omaa työtä sellaisissakin tilanteissa, joissa virhettä ei ole tapahtunut. Ammatillinen itsetunto heikentyy ja saattaa tulla turhiakin epäilyksiä siitä, miten työ sujui. Stressin ensimmäisiä merkkejä on, että alkaa kyseenalaistaa omaa selviytymistä ja tulee vaikeuksia irrottaa ajatuksia ongelmasta. Jos yöllä herätessä työasiat ovat mielessä, stressi on mennyt liian pitkälle.

Miten työasioiden murehtimista kotona vapaa-ajalla voi ehkäistä?

– Pitkin päivää kannattaa pitää lakisääteisten taukojen lisäksi vaikkapa minuutin mittaisia mikropalautumishetkiä. Näin työstä pääsee irrottautumaan jo työpäivän aikana.

– Jos mahdollista, tehtävät voi lopetella 10–15 minuuttia ennen varsinaisen työajan päättymistä. Silloin saa käytyä mielessä läpi, että päivä meni hyvin, eikä asiaa tarvitse miettiä enää kotona vapaa-ajalla.

Anna Humalamäki

Päivän lehti

1.10.2020

Fingerpori

comic