Kolumnit Uutiset

Miksi yhden palvelu olisi toisen tappio?

Viime viikolla se taas ryöpsähti. Ilta-Sanomat uutisoi, että alle 18-vuotiailta kielletyt hotellit ovat kasvattaneet suosiotaan. Peitsien kalistelu ”syrjinnästä” oli välittömästi vauhdissa.

Niin edelleen aina käy, vaikka suurin osa keskustelijoista suhtautuukin ”lapsivapaisiin lomiin” tätä nykyä myönteisesti.

Silti moni oli tässäkin uudestisyntyneessä keskustelussa heti sitä mieltä, että vain aikuisille suunnattujen lomien tarjoaminen on silkka todiste ”lapsikielteisyydestä”.

Pitäisi myös olla hotelleja joihin ei saa ilman lapsia tulla ollenkaan. Hermoheikkoa kansaa kerrassaan, puhisi yksi jutun aktivoimista keskustelijoista.

Tämä on väsyttävän suomalaista: kun tikunnokassa nähdään jokin ryhmä, absurdi vastakkainasettelu syntyy sekunnin murto-osassa.

Oikeaoppinen tapa närkästyä on se, että kiehutetaan sappi välittömästi lennättämään vihreitä kuplia korvista ja aletaan pyrskäytellä mielikuvituksellisia argumentteja.

Tämä pätee yleisesti – ja tarvittaessa eduskuntaa myöten.

Aikuisten hotelleja koskevassa nettikeskustelussa päästiin muun muassa siihen, että lapsilta kielletty hotelli on ”kafkamainen ympäristö”.

Toki puheenvuoroissa nopeasti päästiin myös siihen, että onko kiva sitten kuunnella kännissä öriseviä aikuisia. Koska ainoat vaihtoehdothan nuo kaksi toki ovat.

Vaikea ymmärtää tätä(kään) mekkalaa. Esimerkiksi täysi-ikäisille suunnattujen hotellien suosio kertoo yksinkertaisesti siitä, että palvelulle on kysyntää.

Entä sitten? Jos jokin hotelli on vain aikuisille, moninkertainen määrä on varautunut palvelemaan nimenomaan lapsiperheitä. Lisäksi on lukematon määrä hotelleja siltä väliltä.

Kaikki voittavat. Kuka muka häviää? Konseptointi ja erilaisten asiakkaiden tarpeiden huomioon ottaminen ovat ylipäätään kasvussa. Aikuinen ympäristö on yksi tarve, poksuraksuaamiainen toinen.

On tässä onnistuttukin. Esimerkiksi Vantaan Flamingo-kylpylässä ”lapsivapaus” ja lasten liukumäet ovat jo vuosia mahtuneet samojen seinien sisälle.

Spa-osastolle pääsevät 20 vuotta täyttäneet, kun taas vesiliukumäkipuolelle kaikki. Nettikeskustelukin on pysynyt myönteisenä, jopa näemmä vauvalehtien nettipalstoilla.

Toki uutisointikin välillä lietsoo tätä turhaa vastakkainasettelua.

Puolitoista vuotta sitten kerrottiin ”lapsivapaista lennoista”, joilla lapsiperheet ja rauhaa toivovat sijoitettaisiin eri puolille konetta. Esimerkiksi Ilta-Sanomat alaotsikoi juttunsa näin: ”[- -] nyt on tarjolla vaihtoehtoja myös lapsikammoisille”.

Vai että ihan lapsikammoisille!

Voisihan asennekortin tässäkin pelata, sillä syitä haluta sijoittua lasten kanssa tai ilman heitä on epäilemättä yhtä paljon kuin valinnan tekijöitäkin.

Päivän lehti

3.6.2020