fbpx
Uutiset

Miljardööri Boris Rotenbergin kanne pankkeja vastaan hylättiin Helsingin käräjäoikeudessa

Oikeus velvoitti Rotenbergin maksamaan neljän eri pankin oikeudenkäyntikuluja yhteensä yli 500 000 eurolla. Vastaajien mukaan asiointi pakotelistalla olevan henkilön kanssa olisi vaarantanut pankkien talouden.
Boris Rotenbergin kanne suomalaispankkeja vastaan hylättiin käräjäoikeudessa. Kuva: MAXIM SHIPENKOV
Boris Rotenbergin kanne suomalaispankkeja vastaan hylättiin käräjäoikeudessa. Kuva: MAXIM SHIPENKOV

Venäjän presidentin Vladimir Putinin lähipiirin kuuluvan liikemiehen Boris Rotenbergin kanne pankkeja vastaan on hylätty Helsingin käräjäoikeudessa.

Kanne koski pankkipalvelujen saamista ja syrjintähyvitystä. Vastaajina olivat Svenska Handelsbanken AB, Nordea Bank Abp, OP Yrityspankki Oyj sekä Danske Bank A/S Suomen sivuliike. Rotenberg velvoitettiin korvaamaan pankkien oikeudenkäyntikulut yhteensä noin 530 000 eurolla.

Kanteessa oli kyse siitä, että Svenska Handelsbanken AB oli estänyt Rotenbergin yritykset siirtää ulkomailta rahaa hänen pankissa olevalle tililleen. Muut kyseessä olevat pankit olivat puolestaan kieltäytyneet toimittamasta Rotenbergin Svenska Handelsbanken AB:ssä olevalta tililtä tulevia Rotenbergin maksuja omille asiakkailleen.

Pankit olivat ilmoittaneet menettelynsä perusteeksi se, että Rotenberg on Yhdysvaltain valtionvarainministeriön alaisen viranomaisen pakotelistalla. Yhdysvallat on asettanut pakotteita venäläisille sen jälkeen, kun Venäjä valtasi Krimin niemimaan Ukrainalta.

Pankkien näkemyksen mukaan asiointi pakotelistalla olevan henkilön kanssa vaarantaisi pankkien talouden. Pankeilla ei siten ollut lain ja tilisopimusten perusteella mahdollisuutta ottaa sellaista riskiä.

Lisäksi kanteessa oli kyse siitä, että Rotenberg katsoi pankkien suorittaman pankkipalvelujen epäämisen olevan yhdenvertaisuuslaissa tarkoitettua suoraa syrjintää Rotenbergia kohtaa verrattuna muihin tilinomistajiin.

Käräjäoikeus on katsonut asiassa jääneen näyttämättä, että Rotenberg olisi ETA-valtiossa asuva henkilö. Tämän vuoksi hänellä ei ole luottolaitoslaissa tarkoitettuja oikeuksia peruspankkipalveluihin. Oikeuden mukaan Rotenbergin oikeuksia tulee tarkastella tilisopimuksen pohjalta.

Käräjäoikeus on katsonut asiassa selvitetyn, että pankeille aiheutuisi Rotenbergin pakotteiden vuoksi huomattava taloudellinen riski.

Riskin toteutumista ei voida pitää epätodennäköisenä, mikäli pankit suorittaisivat kanteessa tarkoitettuja liiketoimia Rotenbergin kanssa, oikeus katsoo.

Käräjäoikeus ei ole katsonut pankkien menettelyn olevan myöskään yhdenvertaisuuslain tarkoittamaa syrjintää. Tuomio ei ole lainvoimainen.

Menot