fbpx
Uutiset

Miljardöörien rahoja vihreään energiaan

Pariisin ilmastokokouksen avuksi ovat rientäneet myös miljardöörit. Microsoftin perustaja Bill Gates ja 27 muuta upporikasta investoijaa ovat luvanneet sijoittaa miljardeja uusiin energiaratkaisuihin, jotka korvaavat fossiilisen energian käytön.

The Breakthrough Energy (läpimurtoenergia) -koalitiossa ovat Gatesin lisäksi edustettuna muun muassa Facebookin perustaja Mark Zuckerberg, Amazonin perustaja Jeff Bezos ja Alibaba-verkkokaupan perustaja Jack Ma.

Koalitio tekee yhteistyötä 20 valtion kanssa. Valtiot ovat luvanneet lisätä investointejaan puhtaan energian tutkimukseen ja tätä kautta nopeuttaa siirtymistä pois fossiilisten polttoaineiden käytöstä. Tässä Mission Innovation -ryhmässä ovat mukana muun muassa maailman viisi runsasväkisintä maata: Kiina, Intia, Yhdysvallat, Indonesia ja Brasilia.

Esimerkiksi Yhdysvallat, Ranska ja Intia ovat luvanneet kaksinkertaistaa uusiutuvan energian tutkimiseen ja kehittämiseen käyttämänsä 10 miljardia dollaria seuraavien viiden vuoden aikana.

Gatesin mukaan energiasektorilla on ollut puutetta tällaisista investoinneista. Siksi iso osa maailmaa polttaa yhä hiiltä saadakseen energiaa.

– Ratkaisun olennainen osa on saada mukaan investoijia, joilla on varaa olla kärsivällisiä ja joiden päämääränä on myös kiihdyttää innovaatiota sen muuttuessa voitoksi, Gates kirjoitti maanantaina julkaisemassaan tiedotteessa.

GATESIN oppi-isä energia-asioissa on vähän tunnettu tsekkiläis-kanadalainen professori Vaclav Smil, jota Gates nimittää ”parhaaksi energiakirjailijaksi”.

Smilin mukaan uusien energiateknologien kehittämiseen menee pitkä aika. Öljyn, kaasun ja ydinvoiman keksimisestä niiden laajaan hyödyntämiseen meni puoli vuosisataa.

Reutersin mukaan Gates kuvaili ilmastokokouksessa innostuneena energian luomista keinotekoisen fotosynteesin avulla. Auringon energia muuttuu tätä kautta nestemäiseksi hiilivedyksi, mikä voi haastaa fossiilisten polttoaineiden ylivallan.

– Mikäli se toimii, se on kuin taikuutta, Gates kuvasi.

Hänen mukaansa vihreän energian yritykset voisivat ottaa mallia it-sektorin yhtiöitä siinä, miten teollisoikeuksia tulee käsitellä.

– Jotkut hallitukset julkistavat tutkimustuloksia. Jotkut lisensoivat niitä. Sitten start up -yhtiöt joutuvat tulemaan toimeen tiukassa kilpailussa.

Gatesin mukaan vihreää energiaa tarjoavien yhtiöiden on mietittävä tarkoin tuotteidensa hinnoittelua, mikäli ne haluavat päästä Intian valtaville markkinoille.

– Mikäli haluat Intian ostavan jotain, sen on oltava halvempaa kuin hiili.

MILJARDÖÖRI on ollut jo vuosikausia aktiivinen energia- ja ilmastoasioissa. Yhdysvalloissa Gates on ollut vaikuttamassa siihen, että liittovaltio on pannut lisää rahaa energiatutkimukseen. Hän on myös investoinut omia rahojaan aloitteleviin uuden energian yrityksiin.

Seattle Timesin mukaan vuonna 2010 Gates lahjoitti 700 000 dollaria vastustamaan lakialoitetta, jolla olisi estetty kasvihuonekaasujen vähentämistä.

Bill Gatesin mukaan ilmastonmuutos on niin vakava asia, että maailmalla ei ole varaa tulevina vuosikymmeninä siirtyä maakaasun tapaisiin vähähiilisiin tuotteisiin.

Maailmantalouden on tehtävä loikka hiilettömiin energialähteisiin.

Menot