Uutiset

Miljoonalasku on myöhäinen herätyskello

Mitä tulee ensimmäisenä mieleen öljytynnyreistä, maan alle survotusta ongelmajätteestä ja pilaantuneesta maasta? Jaa-a, ehkä Venäjä?

Asenteissa olisi parantamisen varaa. Kenen tahansa asenteissa. Itse en taannoin yllättynyt tippaakaan, kun Venäjällä junassa istuessani bongasin radanvarren ojassa öljykanistereita ja jokusen ruostuneen tynnyrinkin. Joopa joo, Pietarin lähellä ollaan. Kaukana on siisti Suomi.

Niinpä.

Hämeenlinnassa öljyastiat eivät makaa ojissa. Ehei, ne on aikaa sitten upotettu niin syvälle maahan, että nousevat sieltä vasta jälkipolvien manailtaviksi.

Me satumme olemaan se jälkipolvi, joka pääsee tekemisiin esimerkiksi Keinusaaren ja Verkatehtaan rattoisan menneisyyden kanssa. Nyt nähdään, että rahan kieltä ymmärtävät nekin, joita luonnonarvot eivät hetkauta.

Maan saastuttamisesta kertyy tuntuva lasku. Jollei muu, niin ainakin se on käynyt selväksi tässäkin puistokaupungissa. Maanpuhdistuksen hinta on noussut jo miltei kahteen miljoonaan euroon.

Kiinteistönomistajat nostivat keväällä kovan mekkalan maanalaisten öljysäiliöidensä puolesta. Seudun ympäristötoimen asettamaa tiukkaa aikataulua säiliöiden poistamiseksi sanottiin kohtuuttomaksi.

Sittemmin ympäristötoimen määräyksen laillisuus kyseenalaistettiin, koska se oli Kauppa- ja teollisuusministeriön laatimia sääntöjä tiukempi.

Tuloksena ovat valjut suositukset – jotka eivät käytännössä velvoita ketään mihinkään. Öljysäiliöitä saa kuopata maan alle vastakin.

Hämeenlinnan seudullisen ympäristötoimen tarkastaja ja johtaja väittävät olevansa tyytyväisiä suosituksiinkin. Jos alkuperäisten sääntöjen tiukkuudesta mitään on pääteltävissä, heitä pitäisi pikemminkin kylmätä.

Pohjaveden pilaamiseen ei tarvita kuin se yksi, jota säiliön kunnossapito ei jaksa kiinnostaa. Näitä yksiä on aina riittänyt.

Yhdysvaltain presidentin George W. Bushin henkisiä veljiä tuntuu olevan maailma väärällään. Kaikki toimet ympäristön vähäiseksikin suojelemiseksi leimataan viherpiipertäjien hysteriaksi.

Vähättelijöiden naama venähtää jostain syystä vasta siinä vaiheessa, kun ilmasto on todistettavasti muuttunut tai maan sisään kuopatut supersaasteet saapuvat kaivurin kauhassa päivänvaloon. Hitto, tästähän pitää maksaa selvää rahaa!

Jopa Bushin päässä luulisi raksuttavan jonkinlaisen pikku laskurin, kun New Orleansia aletaan paikata arviolta kahdella miljardilla dollarilla. Mikäs sen Kioton hinta olikaan?

Hämeenlinnassa laskuri puhkuu jo hätätilaa: taas pitäisi irrota lisämääräraha siitä hyvästä, että joku älypää vuosikymmeniä sitten päätteli ongelmajätteen katoavan, kun sitä ei näy.

Ja siitä Venäjästä vielä. Pietarin keskustassa on yhtä siistiä kuin missä hyvänsä suurkaupungissa. Kaunistakin. Ja siitä sitten yllätyksekseni kehtasin yllättyä.

Päivän lehti

4.8.2020