fbpx
Uutiset

Millä tavalla luonto hoitaa ihmistä?

Mihin luonnon hyvinvointivaikutukset perustuvat, Luonnonvarakeskuksen professori Liisa Tyrväinen?

– Liikkuminen luonnossa edistää ensinnäkin fyysistä terveyttä. Hyvinvointia lisää se, että ilma on puhdasta ja ympäristö meluton. Luonnon esteettiset elämykset ja vihreä ympäristö auttavat rentoutumaan ja palautumaan stressistä.

– Luontokokemus on moniaistinen. Luonnossa huomio siirtyy nopeasti itsestä ympäristöön: matalasta kenttäkasvillisuudesta suuriin puihin ja eläimiin. Hermoston toiminta muuttuu varuillaanolosta rentoutuneempaan suuntaan.

Miten luonnon voi oikein tietoisesti antaa hoitaa mieltä, ekopsykologi Kirsi Salonen?

– Anna ympäristölle tilaa vaikuttaa itseesi. Riisu tavoitteet, kuten kunnonkohotus, rasvanpoltto tai lajien tunnistaminen. Jos kuljet nopeasti, et näe yksityiskohtia.

– Ei tarvitse edes etsiä kauneutta. Anna maiseman houkuttaa. Tunnista, mitä tarvitset nyt: tilaa, korkealta näkemistä tai veden virtausta. Nuuhki ja kosketa puuta tai sammalta. Kiipeä kivelle tai käy katsomassa mutkan taakse.

– Mielipaikan tai maiseman avulla voit oppia tunnistamaan, mitä tarvitset. Jos vaikka olet työssäsi paljon esillä tai toisten arvioitavana, saatat luonnossa löytää itsesi suojaisasta paikasta. Näin voit huomata tarvitsevasi sitä, että pystyt itse säätelemään, milloin olet näkyvissä ja milloin suojassa.

Entä jos masentaa tai pelottaa?

– Masennuksesta kärsivillä ahdistus on päällimmäisenä tunteena ja kokemuksena. Silloin eivät auta hyvää tarkoittavat kommentit: ”Ota itseäsi niskasta kiinni ja mene aurinkoon.” Tarvitaan vierelläkulkijaa ja ammatillista apua. Luonnon keskellä voi löytyä toivon pilke.

– Koputa ystävän ovelle ja pyydä: Nyt lähdetään. Kun alat oppia, miten luonto auttaa sinua, voit joskus lähteä yksinkin. Metsä hoitaa silloinkin, kun ystävä ei ehdi mukaan.

Menot