Uutiset

Millä tavalla voi helpottaa lapsen koulujännitystä?

Jos ekaluokkalainen jännittää koulun aloittamista kovasti, miten vanhemmat voivat lievittää hänen pelkoaan, psykologi ja psykoterapeutti Minna Martin?

– Aikuisen kannattaa aloittaa rauhoittamalla itsensä. On nimittäin luonnollista, että myös aikuinen jännittää lapsen kouluun siirtymistä. Mielessä voi risteillä monenlaisia jännityksiä, ja ne voivat välittyä lapselle, vaikkei aikuinen niistä puhuisikaan.

– Lapsen tunteet tulee ottaa todesta ja suhtautua niihin empaattisesti. Haasteena on tehdä se niin, ettei voimista lapsen pelkoa. Lapselle voi sanoa, että koulun alku onkin jännittävää ja kertoa, että tunne helpottaa alun jälkeen.

– Ei ole helppoa olla reipas, kun jännittää ja on uuden alussa. Reippaudesta puhumisen voisikin unohtaa ja sallia lapsen kokea ihan omalla tavallaan.

Millaisia koulun aloittamiseen liittyviä pelkoja lapsilla on?

– Lapsi voi pelätä vaikka sitä, mistä tietää, milloin mennään sisään, tunnistaako kellon soimisen, löytääkö omalle paikalle. Joku toinen taas voi pelätä ihan epäluonnollisia asioita, lapsilla voi olla vilkas mielikuvitus. Lapsi ei puhu ääneen aikuiselle läheskään kaikista peloistaan, etenkään jos niistä ei osaa sopivalla tavalla kysyä.

Onko tavallista, että lapsi ei osaa tuoda julki pelkojaan ja reagoi yllättävillä tavoilla?

– Lapsi voi olla ärtyisä, vetäytyvä, vastusteleva, haluton. Jännitys ja pelko voivat ilmetä myös unen saamisen vaikeutena ja ruokahalun muutoksina.

– Aikuinen voi auttaa lasta tunnistamaan, miltä jännitys tuntuu kehossa. Yhdessä voidaan miettiä, mikä auttaisi tuntemuksen lievittämisessä. Esimerkiksi silittely, sadun lukeminen, yhdessä juttelu ja liikkuminen voivat purkaa jännitystä. On tärkeää harjoitella tunteista puhumista.

– On hyvä muistaa, että tällaisia pelkoja on myös isommilla lapsilla koulunvaihdoksen tai muuton yhteydessä. Silloin lapsi saattaa jäädä ihan yksin käsittelemään tunteitaan. LM–HäSa