Uutiset

Millainen Suomi, sellainen presidentti

Hämeen Sanomien haastattelema presidentti Tarja Halonen on erittäin hyväntuulinen ja vapautuneen oloinen.

Itsenäisyyspäivä on ilon ja itsetunnon juhla – itsenäisyyden merkitys kasvaa kaikista noin viidestä miljoonasta suomalaisesta ja entistä enemmän nuorista ja heidän hyvinvoinnistaan – menneiden sukupolvien työn merkitystä unohtamatta. Isänmaan on huolehdittava myös ikääntyvistä kansalaisistaan.

Toisella ja samalla viimeisellä kaudellaan Tarja Halonen saa mikäli mahdollista olla vielä enemmän oma itsensä kuin ensimmäisellä kaudellaan, jonka tiedettiin alun alkaenkin päättyvän kamppailuun jatkopaikasta.

Vuosi sitten viriteltiin presidentinvaalitaistelua, jossa Tarja Halonen joutui lopulta äärimmäisen tiukoille, vaikka loppusuoralle asti ennakoitiin hänen valintaansa suoraan ensimmäisellä kierroksella. Tiukka kamppailu saattoi jopa herätellä presidenttiä – hänen on lunastettava toiminnallaan kansalaisten luottamus kaiken aikaa.

Presidentin rooliin kuuluu arvojohtajuus, joka sopii Tarja Haloselle erittäin hyvin.

Suomella menee taloudellisesti paremmin kuin koskaan, mutta tietoisuus menestyksestä on lisännyt presidentti Halosen mukaan myös itsekeskeisyyttä. Tarja Halonen nostaa tänään julkaistavassa haastattelussaan muutenkin esille asioita, joihin on syytä hyvinvoinnin ja jopa yltäkylläisyyden keskellä syytä kiinnittää vakavaa huomiota.

Hän ripittää keski-ikäisiä suomalaisia liiasta työkeskeisyydestä. Onkin terveellistä huomata, että suomalaisessa elämänmuodossa on muutakin arvokasta kuin työ ja sitten taas työ.

Työelämässä on kannustettava Halosen mukaan luovuuteen ja hyvinvointiin. Hän arvelee pätkätöiden yleisyyden olevan nuorten suurin ongelma. Presidentti ei usko jatkuvaan epävarmuuteen ja kirittämiseen, vaikka ei väitäkään, että kaiken pitäisi olla nuorillekaan helppoa.

Tarja Halonen puhuu pitkämuistisuudesta yhteiskunnan kehittämisessä. Optiokeskusteluun viitaten hän sanoo, että onnistuminen pitäisi jakaa tasan, eikä niin, että ”vain jotkut syövät kirsikat kakusta”.

Halonen on usein ennenkin puhunut taloudellisen yhteisvastuun puolesta, mikä juontuu hänen taustastaan.

Tarja Halonen valittiin virkaansa vasemmiston ehdokkaana. Halonen on kuitenkin onnistunut erittäin hyvin koko kansan presidenttinä, missä auttaa edelleenkin merkittävästi se, että hän on virkatehtävissäänkin tasapainossa eli sinut itsensä kanssa.

Arvostelu perustuslain yli kävelemisestä ja suhteiden laiminlyömisestä Yhdysvaltoihin ei ole Halosta hetkauttanut. Presidentin kuuluu olla päivänpolitiikan yläpuolella, ja hän auttaa parhaiten itseään olemalla sekaantumatta hänelle kuulumattomiin asioihin.

Perustuslaki rajaa presidentin valtaoikeudet vähiin, mutta ulko- ja turvallisuuspolitiittisessa päätöksenteossa hänen asemaansa ei pidä vähätellä.

Suomalaiset juhlivat tänään itsenäistä isänmaataan, jonka kansainvälisessä asemassakaan ei ole suuria huolen aiheita.

Päivän lehti

20.10.2020

Fingerpori

comic