fbpx
Uutiset

Millaisia vaikutuksia on huonolaatuisella spermalla?

Suomalaismiesten siittiömäärät olivat Euroopan suurimpia vielä neljä vuosikymmentä sitten. Jotain tapahtui, eivätkä suomalaiset miehet enää voi hurrata kärkisijallaan. Tämän päivän 25-vuotiaalla miehellä sperman laatu on selvästi heikompi kuin 35-vuotiaalla.

Miksi sperman laatu on huonontunut, fysiologian professori Jorma Toppari Turun yliopistosta?

– Syytä ei tiedetä. Kokeellisesti siittiöiden määriin voidaan vaikuttaa kemikaaleilla sekä useilla muilla myrkyillä, jotka estävät miessukupuolihormonien tuotantoa tai toimintaa.

– On oletettu, että altistuminen sikiö- ja lapsuusaikana sekoitukselle tällaisia aineita voisi johtaa siittiöntuotannon huononemiseen. Tätä on vaikea todistaa ihmisen kohdalla todeksi, koska suoranaisia altistuskokeita ei voi tehdä.

Miten laatu on huonontunut?

– Siittiöitten määrä on vähentynyt ja niiden rakenne on huonontunut. Toisin sanoen joukossa on entistä enemmän rakenteellisesti epänormaaleja siittiöitä, joilla on vikaa päässä, keskikappaleessa tai hännässä.

– Tosin niin sanotussa normaalissakin siemennestenäytteessä noin 90 prosenttia siittiöistä on muodoltaan epänormaaleja. Nuorilla miehillä vielä suurempi osa on epänormaaleja.

Millaisia vaikutuksia huonolaatuisella spermalla on?

– Huonolaatuinen sperma vaikeuttaa hedelmöitystä ja lisää jälkeläisten riskiä sairastua erilaisiin sairauksiin.  Nyt Suomi näyttää kuitenkin saavuttaneen sellaisen heikon tason, joka on yleinen Euroopassa, eikä ole todennäköistä, että siemenneste enää huononisi kovin paljon.

Voiko spermaa tutkia?

– Siemennesteanalyysejä tehdään kaikissa lapsettomuutta hoitavissa yksiköissä osana hedelmättömyystutkimuksia.

– Tutkimus kertoo, paljonko siittiöitä on, kuinka hyvin ne liikkuvat ja mikä on normaalirakenteisten siittiöiden osuus.

Marja-Riitta Vuorela

Asiasanat

Menot