Kolumnit Uutiset

Milloin meistä tuli näin kallis?

Tilastot puhuvat kieltä, joka eduskuntavaaliehdokkaiden pitäisi ottaa huomioon.

Lähes jokainen ehdokas paasaa, kuinka Suomen pitäisi saada vienti vetämään.

Tällä hetkellä Suomessa harrastetaan rahan viemistä ulkomaille. Suomalaiset nimittäin matkustavat paljon ulkomailla.

Tilastokeskuksen tuoreiden tilastojen mukaan suomalaisten matkailu Etelä-Eurooppaan kasvoi viime vuonna. Sen sijaan kotimaassa maksullisen majoituksen sisältäneet matkat vähentyivät 10 prosenttia vuodesta 2013.

Tärkeää olisi, että meidän suomalaisten käyttämä raha jäisi kotimaahan. Silloin hyvä kiertäisi. Se tarkoittaisi lisää työpaikkoja ja lisää hyvinvointia. Näyttää kuitenkin siltä, että arjen ulkopuolella käytetty massi katoaa helposti Tallinnan ostoskeskuksiin, Espanjan aurinkorannikolle tai edullisiin kaupunkilomiin Keski-Euroopassa.

Kotimaan matkailu koetaan niin kalliiksi, että mieluummin hillot kannetaan sinne, minne pääsee edullisesti.

Olen käynyt Lapissa 27 vuotta. Ensimmäisen kerran pääsin tunturituulen makuun 10-vuotiaana, eikä paluuta ole ollut. Parhaimpina vuosina olen käynyt Lapissa useamman kerran talvessa.

Nyt, kun kustantaa omaa perhettä Lappiin, tunnen syvää kiitollisuutta. Maksajan roolissa on ymmärtänyt, etteivät lapsuuden reissut olleet itsestäänselvyys. Kotimaan matkailu on törkeän kallista!

Meidän perheessämme Lapin matkailusta on syntynyt koko perheen ja suvunkin traditio, jota vaalitaan yhä ja johon omat lapset ovat jo tottuneet. Heille on tärkeämpää päästä Ylläkselle kuin etelänlomalle.

Tämän vuoden reissulla tuli kyllä mieleen, kuinka kallista kotimaan matkailusta on tehty. Ei ole puhettakaan, että varaa olisi lähteä reissuun junalla. Matka on mahdollinen, koska perillä on normaalihintoja edullisempi mökki, ja ruuat tehdään itse.

Millä tavalla voitaisiin taata, että tällaisia perinteitä syntyy muillekin kuin meidän perheellemme?

Lyhyt sesonki on vaikea hinnoitella edulliseksi. Yritysten tuomat eurot ovat vähentyneet Lapista radikaalisti. Venäläisetkään eivät ylitä rajaa yhtä hanakasti kuin ennen.

Lappi elää tukieuroilla ja matkailulla.

Hinnat pitäisi saada sellaisiksi, että kotimaa on todellinen vaihtoehto matkaa suunniteltaessa. Mutta miten?

Päivän lehti

30.3.2020