fbpx
Uutiset

Miltä näyttää ei ehkä ole totta

Sikainfluenssaa
vastaan noin vuosi sitten annetuista rokotuksista jäi jäljelle edelleen vastausta odottava synkkä kysymys: aiheuttiko rokote Suomessa lasten ja nuorten narkolepsiaa, joka arkikielessä tunnetaan nukahtamissairautena.

Se tiedetään, että rokotusten ja narkolepsian välillä on ajallinen yhteys. Sairastuneita oli poikkeuksellisen paljon – nelisenkymmentä – juuri rokotusten jälkeen.

Vuosittain narkolepsiaan on sairastunut ainoastaan muutama suomalainen.

Onko rokote syyllinen, tästä on keskusteltu lähes vuosi vilkkaasti. Tämä on hyvin ymmärrettävää yksin siksi, että kansalaisten on voitava luottaa viranomaisten ratkaisujen oikeellisuuteen. Tämä usko uhkaa järkkyä.

Mielipiteenvaihdossa on epäilty rokotuksista päättäneiden ammattitaitoa. Liikkeellä on myös mitä erilaisimpia teorioita aina kaikenlaisiin salaliittoihin asti.

Pohjalla on myös ihmiselle tunnusomainen halu löytää syy ja syylliset lasten ja nuorten sairastumiseen.

Kokonaisuus on kaikkea muuta kuin mustavalkoinen. Asian tekee mutkikkaaksi yksin se, että narkolepsia on tuttu mutta samalla myös sangen tuntematon sairaus.

Sairauden perimmäinen syy on tuntematon pitkistä ja sitkeistä tutkimuksista huolimatta. Tutkijoilla on sen taustoista vain lukuisia, paljonkin toisistaan poikkeavia teorioita.

Suomen tuoreet sairastumiset ovat kaiken lisäksi sikäli poikkeuksellisia, että tauti iski nuoriin ja jopa lapsiin. Narkolepsia on tähän asti ollut ennen muuta nuorten ja nuorten aikuisten sairaus.

Narkolepsiaan sairastuneiden lasten perheet ovat koonneet rivinsä ja ryhtyneet ajamaan asiaansa yhteisvoimin. Helsingissä järjestetyssä tapaamisessa, jossa toisena osapuolena olivat terveysviranomaiset, äidit ja isät vaativat rokotusten seurausten perusteellista tutkimusta sekä korvauksia.

Narkolepsiaan sairastuneiden lasten vanhemmat tarvitsevat kaiken tuen – ja varsinkin siksi, että perheet noudattivat rokotuksessa virallista, yhteiskunnan jakamaa ohjetta.

Sikainfluenssarokotteen vakuutettiin olevan suorastaan välttämätön kansan terveyden turvaamiseksi. Tämän myöntäminen ja korostaminen ei tarkoita sitä, että ratkaisu olisi aikanaan huonosti harkittu. Se tehtiin silloisten, luotettaviksi arvioitujen tietojen varassa.

Rokotuksissa on aina – ikävä kyllä – samalla pöydällä kansan kokonaisuuden paras ja rokotteen sivuvaikutukset muutamilla yksilöillä.

Tutkimuksilla on tehtävä kaikki mahdollinen. Ilmaan ei saa jäädä epäilyä siitä, että yhteiskunta haluaa pinnallisilla tutkimuksilla laistaa vastuun lasten ja nuorten sairastumisesta ja tätä kautta korvauksista.

Tutkimustietoa rokotteen ja narkolepsian yhteydestä on odotettavissa keväällä. Siihen asti maltti on kipeässä asiassa valttia.

Siihenkin on syytä varautua, että sairastumisten syy jää hämärän peittoon.

Menot