fbpx
Uutiset

"Minä tukehdun", toisteli poliisin Pariisissa pysäyttämä Cédric Chouviat, mutta kuoli avunpyynnöistä huolimatta

Rutinitarkastuksessa kuolleen Chouviat'n perhe vaati Ranskan presidentti Emmanuel Macronia puuttumaan poliisien väkivaltaan. 42-vuotiaan perheenisän kuolema muistuttaa Yhdysvalloissa poliisin surmaaman George Floydin kuolemaa.
Pariisissa marssittii viime viikolla rasisimia ja poliisin väkivaltaa vastaan. Antakaa meidän hengittää, luki kyltissä. Kuva: Julien de Rosa
Pariisissa marssittii viime viikolla rasisimia ja poliisin väkivaltaa vastaan. Antakaa meidän hengittää, luki kyltissä. Kuva: Julien de Rosa

– Minä tukehdun!, toisti ranskalainen Cédric Chouviat seitsemän kertaa 22 sekunnin aikana, mutta pidätys johti hänen kuolemaansa.

Keskustelu poliisiväkivallasta leimahti Ranskassa tällä viikolla, kun Le Monde ja Mediapart toivat julkisuuteen ääninauhat Chouviat’n viime tammikuussa tapahtuneesta pidätyksestä.

Poliisipartio pysäytti 42-vuotiaan, skootterilähettinä työskennelleen perheenisän tarkastaakseen tämän likaantuneen rekisterikilven Pariisissa Eiffel-tornin liepeillä. Pysäytys johtui poliisin mukaan myös siitä, että että Chouviat’lla oli puhelin kädessään ajaessaan.

Ohikulkijat kuvasivat pidätystä, mutta tilanne tallentui myös Chouviat’n kypärässä olleen mikrofonin kautta. 12 minuuttia kestäneessä tilanteessa sananvaihto oli neljän poliisin ja Chouviat’n välillä aluksi rauhallista.

Tilanne kiihtyi Chouviat’n nimiteltyä poliiseja pellejoukoksi ja ääliöiksi niin, että poliisit pakottivat hänet maahan. Chouviat vastusti pidätystä ja pyysi ettei häneen kosketa.

Chouviat vietiin sairaalaan, jossa todettiin hänen kurkunpäänsä murtuneen. Hän kuoli sairaalassa kaksi päivää myöhemmin.

Perhe vaatii vastauksia

Chouviat’n kuolema on samankaltainen kuin toukokuussa Yhdysvalloissa tapahtunut George Floydin surma. Poliisin pidättämä ja maahan painama Floyd sanoi myös, ettei pysty hengittämään.

Floydin surmasta lähteneet protestit saivat nopeasti vastakaikua Ranskassa, jossa poliisiväkivalta on valitettavan tuttu kysymys. Vuonna 2016 muutama tunti väkivaltaisen pidätyksen jälkeen kuollut mustaihoinen 24-vuotias Adama Traoré on noussut Ranskan protestiliikkeen symboliksi.

Chouviat’n kuolemasta on aloitettu tutkinta. Poliisien mahdolliset syytteet nostetaan heinäkuussa.

Chouviat’n perhe ihmettelee, miksi poliiseja ei ole erotettu. Perhe piti tiistaina Pariisissa lehdistötilaisuuden, jossa he vaativat presidentti Emmanuel Macronilta toimia Chouviat’n kuoleman selvittämiseksi ja poliisiväkivallan lopettamiseksi. Isä Christian Chouviat sanoo, että hänen poikansa murhattiin.

– Odotamme vastauksia presidentti Macronilta, tytär Sofia Chouviat sanoi.

Vaarallinen pidätystekniikka

Macron ei ole kommentoinut Chouviat’n kuolemaa, mutta poliisien käyttämä pidätystekniikka on joutunut Ranskassa tarkastelun alle.

Chouviat’n pidätysvideossa kaksi poliisia pitää häntä ylävartalosta painaen aloillaan maassa ja panee hänet käsirautoihin. Chouviat’n jalat potkivat kunnes eivät enää liiku. Poliisit sanovat asianajajiensa mukaan, etteivät kuulleet Chouviat’n sanoneen tukehtuvansa, kertoi AFP.

Sisäministeriö halusi jo kieltää vaarallisen pidätysotteen, mutta tukehduttava ote on toistaiseksi sallittu, sillä poliisien ammattiliitto puoltaa sen käyttöä.

Lännen Media selvitti aiemmin tässä kuussa, että Suomessa poliisit koulutetaan olemaan käyttämättä otteita, joissa painetaan pään ja niskan aluetta. Riskit ovat liian suuret.

Menot