Minä viisas, sinä tyhmä

 

Suomalaisia pidetään kokolailla tolkun ihmisinä. 
 
Kun tavallinen pulliainen Suomesta, pienellä peellä, on ”tolkun mies”, niin uskoisi sitä ministerinkin olevan, vaikka olisi nainen. Ministerin pitäisi olla tolkun kansan eliittiä, parhaimmistoa, joka vastaa koko kansan hyvinvoinnista omalla sektorillaan.
 
Pari viikkoa sitten särkyi sekin harhaluulo viimeisiä murusia myöten, jos joku sitä vielä mielessään jaksoi vaalia.
 
Maria Guzenina-Richardson on nimittäin sellainen päästä pideltävä ja kädestä talutettava lausuntoautomaatti, ettei ole näin arvokkaalla postilla vastaavaa nähty – ei ainakaan kuultu.
 
Arvoisan ministerin lausunnot ovat kerta toisensa jälkeen sellaisia, ettei tavallinen kansa perässä pysy, eivät tunnu pysyvän kansanedustajatkaan.
 
”Nythän on päätetty lakkauttaa sairaanhoitopiirit, muttei niitä tietenkään lakkauteta.” 
Siinä ovat selkokielellä ministeriparan lausunnot tiivistettynä viimeisen vuoden ajalta.
Enhän minä, mutta…
 
Kaiken huipuksi demaripuheenjohtaja Jutta U rohkenee tv-ruudussa pokkana väittää vian olevan pelkästään kuulijan huonossa ymmärryksessä! 
 
Herre Gud, minkä sana- tai lakikirjan kanssa Teitä, arvon ministerit, pitää jatkossa tulkata?
 
Meidät on opetettu uskomaan ja arvostamaan ”rahvasta viisaampia”. Kaikenlaisille tyhjänpäiväisiä puhuville on naurettu kautta aikain. Suustaan sammakon päästänyt ymmärtää oikoa edes jälkikäteen sanomaansa. Nyt ministeritasolta suorastaan pulppuaa sammakoita – lammikollinen kerrallaan.
 
Kun ministeritasolta lähdettiin, laskeudutaan hetkeksi kuolevaisten maailmaan. 
 
Nettikeskusteluissa, Facebookissa ja muilla palstoilla, höperöpuheille peukutetaan ylös tai alas. Vastaus tulee yleensä sekunnin sadasosissa, sillä päivystäjiä riittää jokaiselle mielipiteelle.
 
Herkkua ei siis ole lukea meidän tavan pulliaisten kirjoituksia, kun eksyy seuraamaan nettikeskusteluissa otsikoltaan mielenkiintoista aihetta. Viimeistään kolmannessa tai neljännessä kommentissa astuvat ”kansan syvät rivit” esiin: ”Aloittaja voi kuivata korvantaustat ja mennä vaikka kymppiluokalle.”
 
Että sellaista keskustelua.
 
Keskustelufoorumeilla sitä kutsutaan kuulema trollaukseksi. Trolli onnistuu, kun lukijan verenpaine nousee eikä hän tajua tulleensa tarkoituksellisesti höynäytetyksi.
 
Taitavan provosoijan väitteet eivät ole yksisilmäisiä huitaisuja. Lukija pakotetaan selvittämään ja punnitsemaan toisen näkemyksiä ja perustelemaan omiaan. Jos hyvin käy, joku oppii jotain.
 
Pitääkö ministerin provosoida kansalaiset ottamaan selviää asioista? Vai voisiko hän meidän äänestämänä edushenkilönä selvittää ihan selkeällä suomella, mistä on kysymys. Ihan kaikki kansalaiset eivät voi kaivella tietoja ministerin toimialasta.
 
Arvon valtionvarainministerin mielestä vika on tietysti kuulijassa, hänen ymmärtämättömyydessään.
Tämä ei ole trolli: Viisaita ovat ministerit, kansa tyhmää.
 

Päivän lehti

1.4.2020