fbpx
Uutiset

Mineriittilevy on remontoijan murheenkryyni - Vanhoja lautapintoja verhoiltiin 1960- ja 1970-luvuilla asbestipitoisilla levyillä

Vanhojen kiinteistöjen korjaustöissä saattaa altistua asbestille, jota on esimerkiksi mineriittilevyissä. Kuva: Juhani Salo

Omakotitalon julkisivuremontti saattaa aiheuttaa yllättäviä ongelmia, varsinkin jos seinät on vuorattu asbestia sisältävillä mineriittilevyillä.

Julkisivun uusiminen vaatii toimenpidelupaa, jonka saa rakennusvalvontatoimistosta. Se, kiinnostaako vaarallisen asbestin purku muita viranomaisia, on epäselvää.

Yleensä asbestipurkutyöt ovat luvanvaraisia ja niitä saavat tehdä vain purkuun erikoistuneet yritykset.

– Omakotitalojen katto- ja seinäremontteja varten asbestitöitä koskevia sääntöjä on kevennetty niin, että työt saa tehdä itse. Annamme kuitenkin ohjeen, että siitä pitää ilmoittaa työsuojelupiirille. Sieltä saa tarvittaessa tarkempia ohjeita, Hämeenlinnan rakennustarkastaja Timo Lehtinen kertoo.

 

Lue myös: Asbestin purkutyö voi tulla kalliiksi (23.3.2017)

 

Yksityiseltä ei ilmoitusta tarvita

Hämeen työsuojelupiirin piiripäällikön Hannu Mäkisen mukaan asbestin purusta pitää yleensä tehdä ilmoitus työsuojeluviranomaiselle. Asbestipurkutöitä eivät saa tehdä kuin yritykset, joilla on siihen valtuutus.

Ilmoitusta ei kuitenkaan vaadita yksityiseltä ihmiseltä, joka purkaa itse omakotitalonsa mineriittilevyt.

– Jos joku purkaa asbestia itse omalla tontillaan ilman, että hänellä on työsuhteessa ketään muuta, ei siitä tarvitse työsuojeluviranomaisille ilmoittaa, Mäkinen sanoo.

– Asia muuttuu heti, jos purkajalla on joku palkkatöissä, sillä silloin omakotitalonomistajasta tulee työnantaja.

– Suosittelisin silti, että purkutöissä käytetään siihen valtuutettua yritystä ja se tehdään asianmukaisin välinein. Asbestialtistus on vaarallista ja näin työt voidaan tehdä turvallisesti, Mäkinen huomauttaa.

 

Lue myös: Asbestin tuhot paljastuvat keuhkoissa viimeistään nyt (29.3.2015)

 

Mineriittiä pidettiin mainiona

Vanhoja lautapintoja verhoiltiin etenkin 1960- ja 1970-luvuilla asbestipitoisilla levyillä. Mineriitti oli yksi suosikeista.

Kuva: Markku Tanni

Asbestia pidettiin oivallisena rakennusmateriaalina palonkesto- ja lämmöneristyskykynsä takia. Sitä onkin käytetty paljon esimerkiksi seinä- ja kattolevyissä, putkien lämmöneristysmassoissa, lattialaatoissa ja tasoitteissa.

– Ihmisillä ei ehkä ole tarkkaa käsitystä siitä, miten yleistä asbesti oli vanhoissa rakennusmateriaaleissa. Sitä on ennen pidetty erinomaisen hyvänä materiaalina. Asbestia löytyy lähes joka paikasta aina vanhoja laattaliimoja myöten, Timo Lehtinen sanoo.

Hyväkuntoiset asbestimateriaalit eivät yleensä aiheuta vaaraa asukkaille. Jos pinnoite rikkoontuu, pitää se paikata heti, sillä asbesti leviää ilmaan särkyneestä kohdasta.

Mineriittilevyjä käsitellessä olisi hyvä kastella levyt, sillä kosteus sitoo turhaa pölyä.

– Levyt pitää irrottaa seinästä varovaisesti levy kerrallaan niin, etteivät ne rikkoonnu. Asbestia sisältävät levyt ovat ongelmajätettä, ja ne pitää toimittaa Karanojalle, Lehtinen kertoo.

 

Lue myös: Eristevilloista tulossa liki asbestin kaltainen työsuojeluongelma (26.11.2006)

 

Asbesti

– Asbestista irtoaa kuituja, jotka kerääntyvät keuhkoihin. Ne voivat aiheuttaa keuhkosyöpää, kurkunpään syöpää, asbestoosia ja keuhkopussin sairauksia.

– Asbestin käyttö oli huipussaan vuosina 1965-1975. Se on hyvä rakennusmateriaali palonkesto- ja lämmöneristyskykynsä takia.

– Lämpöputkien ja kattiloiden eristämisessä käytettiin vuoteen 1973 saakka yleisesti asbestipitoisia massoja. Asbestiruiskutuksia käytettiin rakenteiden palo-, ilmanvaihto-, lämpö- ja akustiikkaeristyksiin.

– Asbestin tärkeimmät käyttökohteet ovat olleet asbestisementti-tuotteet kuten Minerit, Vartti, Eternit ja Luja, joita käytettiin levyinä seiniin ja kattoihin.

– Vuoden 1988 jälkeen asbestin käyttö on ollut vähäistä ja asbestille on altistuttu lähinnä vanhojen kiinteistöjen korjaus- ja huoltotöissä.

– Vuonna 1988 asbestityö säädettiin luvanvaraiseksi. Se edellyttää erityiskoulutusta. Vuodesta 1994 lähtien asbestin käyttö, maahantuonti ja kauppa on ollut kiellettyä.

 

Menot