Uutiset

Ministeri ei pettänyt juurikkaanviljelijöitä

Joukko kantahämäläisiä sokerijuurikkaanviljelijöitä kirjoitti 29.4.2006 Hämeen Sanomien mielipidepalstalla otsikolla ”Ministeri petti sokerijuurikkaanviljelijät”.

Sokerireformin yhteydessä Suomi sai mahdollisuuden maksaa kansallista tukea enintään 350 euroa hehtaaria kohti.

Tuen maksaminen kytkettiin kuitenkin reformin yhteydessä siihen, että sillä voidaan edistää suomalaisen sokerin tuotannon jatkumista ainakin yhdessä tehtaassa toisen tehtaan mahdollisesti lopettaessa toimintansa.

Nyt on tullut selväksi, että Suomessa jatkaa kaksi tehdasta vielä tämän vuoden, mutta ensi vuodesta alkaen tuotantoa jatketaan vain yhdessä tehtaassa.

Lähtökohtaisesti tuen maksu olisi siten mahdollista vasta ensi vuodesta alkaen. Maa- ja metsätalousministeriössä halutaan kuitenkin turvata kannattavan tuotannon edellytyksiä myös tänä vuonna, ja siten on päätetty esittää tuen maksamista jo kuluvana vuonna vastoin tuen alkuperäistä tarkoitusta.

Alusta alkaen on ollut selvää, että tuki otetaan käyttöön sitä mukaa kun sokerin hallinnollinen hinta alenee. Täysimääräinen tuki tulisi siten käyttöön viimeisen hinnanalennuksen jälkeen vuonna 2009.

Tuki rahoitetaan nyt kansallisen tuen momentilta, eikä se vähennä minkään muun tuotteen tukea. Muut tuet maksetaan täysimääräisinä aiempien päätösten mukaisesti.

Tässä yhteydessä haluan korostaa, että uuden tilatukijärjestelmän myötä sokerijuurikasala saa uutta tukea merkittävässä määrin. Tämä osaltaan parantaa tuotannon kannattavuutta.

Juha Korkeaoja

maa- ja metsätalousministeri (kesk.)

Uusimmat