Uutiset

Ministeri Erkon sanoissa syvää viisauttakin

Ministeri Aatos Erkon suomalaista markkinataloutta, kapitalismia, ravisteleva arvostelu sai yritysmaailman edustajilta sangen vähän ymmärrystä. Vuorineuvos Tauno Matomäki tiivistää, ettei talouselämän lainalaisuuksille voi mitään. Valtion Tieteellisen Tutkimuslaitoksen VTT:n pääjohtaja Erkki K M Leppävuori tuomitsee Pohjalaisen haastattelussa Erkon käyttäneen moraalipuheenvuoron, jolla ei ole totuuspohjaa.

Ministeri Aatos Erkko, SanomaWSOY:n suurin yksittäinen omistaja, esiintyy julkisuudessa harvoin. Kun Erkko astuu esiin, hänellä on aina sanottavaa. Niin myös tällä kertaa haastattelussa, jonka julkaisi 110-vuotta täyttänyt Uusimaa-lehti. Hänen sanomansa punainen lanka on huoli Suomen tulevaisuudesta. Erkko puhuu työn, koulutuksen ja palvelujen puolesta. Suomen pitää olla maa, jossa kansa viihtyy. Tuskin kukaan on tästä maan kehittämisen lähtökohdasta eri linjoilla.

Erkolla on pitkä kokemus yrityselämästä ja siksi on lopulta helppo ymmärtää, että hän karsastaa yritysten neljännesvuosikatsauksiin nojaavaa ajattelua. Erkko, kuten kaikki vakavalla asialla olevat yritysjohtajat, ovat tottuneet katsomaan kauas tulevaisuuteen. Vanhan yrittäjäpolven on vaikea sulattaa tapaa, jolla neljännesvuosikatsaukset laskevat myös hyvässä jamassa olevien ja tulevaisuudessa hyvin pärjäävien yritysten osakkeiden arvoa.

Osakkeenomistajallekin on keskeistä yrityksen pärjääminen tulevaisuudessa, eikä se, kuinka yritys on pärjännyt viimeiset kolme kuukautta, Erkko jyrisee. Ei tähän ole mitään lisättävää. Esimerkkejä yrityksistä, jotka ovat tehneet hyvän tuloksen ilman tulevaisuutta, löytyy Suomestakin murheellisen paljon.

VTT:n pääjohtajan Leppävuoren arvostelu kohdistuu siihen, että Erkon mielestä yritysten ei tulisi siirtää toimintojaan ulkomaille ja aiheuttaa työttömyyttä Suomessa. Leppävuori näkee asian täysin toisin kuin Erkko. Investoimalla ulkomaille yritys vahvistaa asemaansa kotimaassaan, sanoo Leppävuori Pohjalaisessa.

Aatos Erkon näkökulma ei kestä kriittistä tarkastelua. Kuinka Nokia olisi voinut kasvaa merkittävästi suomalaisten hyvinvointia kartuttavaksi jättiyhtiöksi, jos se ei olisi lähtenyt ennakkoluulottomasti rakentamaan tehtaita sekä tutkimus- ja markkinointiyksiköitä Suomen rajojen ulkopuolelle? Eikä Nokia ole maailmanlaajuista kasvua turvaavissa ratkaisuissaan ainoa suomalaisyritys. Kaikkien maailmanlaajuisessa kilpailussa pärjäävien yritysten on hakeuduttava sinne, missä niiden toiminta on kannattavinta.

Erkon mielestä maailmalle lähtevältä ja työpaikkoja vähentävältä yritykseltä tulisi ottaa pois mahdollinen yhteiskunnan tuki. Ajatus ei kanna, mutta aivan varmasti kansa tukee tässä asiassa tiukasti Erkkoa. Tältähän se näyttää: yhteiskunta jakaa tukea yritykselle, jotta se voi vähentää työpaikkoja Suomessa! Kärjistetty kuva ei ole kuitenkaan todellisuudessa alkuunkaan näin mustavalkoinen.

Päivän lehti

26.5.2020