Kolumnit Uutiset

Ministeri Huovinen on pahasti hakoteillä

Viinaralli Virosta Suomeen on jatkunut vuosikymmenen. Alkupaukku tapahtui vuonna 2004, kun eteläinen naapurimme liittyi EU:n jäseneksi ja alkoholin tuonti vapautui.

Suomi valmistautui kohtuullisen hyvin muutokseen. Alkoholiveroa laskettiin keskimäärin kolmanneksella ja tuonti pysyi jotenkin järjellisellä tasolla.

Sen jälkeen viinan verotusta on kiristetty säännöllisesti. Tahti on vain kiihtynyt kilpaa valtion velkaantumisen kanssa.

Jo muutama vuosi sitten kipupiste ohitettiin, ja Viron tuonti muuttui yhä enemmän ammattimaiseksi. Trukkilava toisensa jälkeen sujahtaa pakun uumeniin, ja Suomen puolella moni lasti menee vähittäismyyntiin. Viinamyymäläautot kiertävät työmaita ja kauppa käy.

Jonkinlaisena huippuna voidaan kai pitää miestä, joka pitkäripaisen ovensuussa tarjosi omia tuontituotteitaan kolmanneksen Alkon hintoja halvemmalla!

Virallisen tilaston mukaan alkoholin matkustajatuonti olisi vähentynyt. Viron linjoilla työskentelevien ihmisten ja tullin kokemukset kertovat kuitenkin toista. Tuontia seurataan kyselytutkimuksin. Jos ja kun suurten määrien tuonti ja sitä kautta trokaus kasvavat, määriä helposti vähätellään.

Peruspalveluministeri Susanna Huovinen (sd.) tuntuu havahtuneen viinarallista vasta nyt. Samaa voi sanoa sosiaali- ja terveysministeriön väestä. Pallo on silti pahasti hukassa.

Ajetaan yhä alkoholiveron korotuksia ja pohditaan saatavuuden heikentämistä. Näillä ratkaisuilla vain pahennetaan ongelmaa ja lisätään Viron tuonnin houkuttavuutta. Kun hinta meillä nousee, tuonnin kannattavuus kasvaa. Samaan tapaan toimii saatavuuden heikentäminen.

Entiset lääkkeet eivät avoimen tuonnin oloissa toimi. Sitä ei ministeri Huovinen ole kuitenkaan hoksannut. Hän ehdottaa keskioluen laimentamista ja laimentamattoman keskioluen siirtämistä Alkoon verokorotusten lisäksi.

Jos nämä aikeet toteutuvat, laivayhtiöt, Viron rantakaupat ja trokarit kiittävät. Suomalaiset kuluttajat taas saavat janojuomansa puolitetuilla hinnoilla kotimaahan nähden. Päälliskauppana tulevat vielä risteilyhuvit.

Viinan rahtaamisella Virosta on monia haittavaikutuksia. Asiantuntijat arvioivat, että huomattava osa pakujen lasteista menisi suurkuluttajille ja trokareille, joiden yksi kohderyhmä muodostuu alaikäisistä.

Ihan normikäyttäjienkin juhlat ovat tuonnin ansiosta kostuneet.

Runsastunut tuonti heikentääkin anniskelupaikkojen myyntiä ja sitä kautta alan työllisyyttä. Sama tilanne on vähittäiskaupassa ja panimoissa.

On jotenkin surkuhupaisaa, että veropäätöksillä ja rajoituksilla aiheutetaan työttömyyttä, lisätään julkisia menoja ja pahennetaan, kun pitäisi parantaa tilannetta.

Verokertymänkin kanssa voi käydä kuin hölmöläisen peiton jatkamisen. Se mikä toisesta päästä saadaan, on toisesta pois.

Päivän lehti

27.11.2020

Fingerpori

comic