Uutiset

Ministeri Luhtanen puhui löysiä

Hämeenlinna 3.12.2006

Kolmesta Ruotsissa tehdystä murhasta elinkautiseen tuomitun Juha Valjakkalan pako avolaitoksesta päättyi pidätykseen. Karkurin tavoitti Helsingin Maunulasta poliisin erityisryhmä Karhukopla. Valjakkala piileskeli yksityisasunnossa, jonka oven pidätystä tehneet poliisin murskasivat säpäleiksi.

Valjakkalan pako herätti – eikä suinkaan ensimmäistä kertaa – runsaasti huomiota. Osa suomalaisista aivan ymmärrettävästi suorastaan pelkäsi vaaralliseksi arvoitua rikollista. Vankeinhoidosta vastaavat saivat täyden ryöpyn arvostelua niskaansa, poliisia sen sijaan kiiteltiin nopeasta toiminnasta. Eikä aiheetta, sillä karkuri ehti olla vapaalla jalalla Haminan työsiirtolasta lähtönsä jälkeen ainoastaan kolme päivää.

Suomi joutui Valjakkalan pakomatkan vuoksi outoon valoon Ruotsissa. Valjakkala murhasi julmasti vuonna 1988 pienessä kylässä äidin, isän ja heidän kouluikäisen poikansa. Kolmoismurha järkytti ja järkyttää edelleen ruotsalaisia. Tietysti länsinaapurissa kysyttiin, miksi elinkautiseen tuomittu rikollinen työskenteli työsiirtolassa lähes ilman vartiointia.

Oikeusministeri Leena Luhtanen (sd.) oli karkumatkasta suorastaan vihainen ja syytti asiasta Vankeinhoitolaitosta (Vaho). Osoite oli oikea, mutta Luhtasen lausunto oli kovin pinnallinen, kaikkea muuta kuin loppuun asti harkittu.

Luhtasen tulilinjalla oli päätös siirtää Valjakkala avovankilaan. Näin ei olisi pitänyt tehdä, siinä ministerin viesti Vaholle ja sen pääjohtajalle Esa Vesterbackalle.

Oikeusministeri ei ollut lausuntoja antaessaan lainkaan perillä siitä, että Juha Valjakkala oli ollut ennen työsiirtolaan passitusta vankilasta lomalla ja palannut niiltä asianmukaisesti takaisin selliinsä. Juuri tästä syystä Vaholla oli perusteltu syy luottaa siihen, että vanki käyttäytyy sääntöjen mukaan myös avolaitoksessa.

Helpompi Valjakkalan olisi toki ollut karata lomalla kuin avovankilasta.

Oikeusministeri Leena Luhtanen on pohtinut ääneen, että elinkautisvankien kohtelu saattaa Valjakkalan paon jälkeen muuttua. Mitä tapahtuu, sen paljastaa vasta aika.

Tällä hetkellä Vaho toimii tietysti nykyisten sääntöjen mukaan. Tämä tosiasia olisi hyvä muistaa ja samalla myös ymmärtää niitä ongelmia, joita vaholaiset joutuvat jatkuvasti ratkaisemaan.

Suomessa ei rikollista tuomita loppuiäkseen vankilaan. Tämä tosiasia koskee nykyisen oikeusajattelun mukaan myös elinkautista istuvaa rikollista. Tuomittu sovittaa rikoksena, olipa se mikä tahansa, ja näin vangin tie vie vankilasta vapauteen.

Vahon tehtävä on myös valmistaa vankia vapauteen, eikä pelkästään avata vankilan porttia ehkä hyvinkin pitkän tuomion jälkeen.

Valjakkalan tapauksessa tehtiin väärä ratkaisu, tästä ei ole epäilystäkään. On kuitenkin rehellistä myöntää, että vankilaviranomaisten on mahdotonta varmasti tietää, palaako hyvin käyttäytynyt vanki lomalta takaisin vankilaan.

On kuitenkin rehellistä myöntää, että vankilaviranomaisten on mahdotonta varmasti tietää, palaako hyvin käyttäytynyt vanki lomalta takaisin vankilaan.

Päivän lehti

20.10.2020

Fingerpori

comic