fbpx
Uutiset

Ministeri Pirkko Mattila (sin.): perussuomalaisten takertuminen lakiesitykseen on totuuden rääkkäämistä

Sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattilan mielestä perussuomalaiset käyttävät kannanotossaan "totuutta huolimattomasti".

Sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattilan (sin.) mukaan perussuomalaisten kansanedustajat Jani Mäkelä, Mika Niikko ja Sami Savio käyttävät totuutta huolimattomasti väittäessään, että hallitus olisi höllentämässä asumisperusteisen sosiaaliturvan ehtoja.

– Pidän perussuomalaisten takertumista lakiesitykseen totuuden rääkkäämisenä. Hallitus ei höllennä, vaan selkeyttää asumisperusteisen sosiaaliturvan ehtoja, Mattila toteaa Lännen Medialle lähetetyssä tiedotteessa.

Eduskunta sai keskiviikkona käsiteltäväkseen hallituksen esityksen muutoksista asumisperusteiseen sosiaaliturvaan. Mäkelän, Niikon ja Savion mukaan hallitus esitteli eduskunnalle lakiesityksen, joka poistaisi ulkomaalaisilta työntekijöiltä sosiaalitukien saamiselle tähän asti edellytyksenä olleen neljän kuukauden työskentelyvaatimuksen.

– Perussuomalaiset väittävät, että niin sanotun neljän kuukauden säännön poistaminen lisäisi ulkomaalaisten sosiaaliturvan käyttöä. Se ei pidä paikkaansa, sillä jatkossakin kolmansista maista tulevien henkilöiden tulee hakea oleskelulupaa ja työsopimuksen täytyy olla valmiina sekä vakuutukset kunnossa. Myöskään työntekijöiden tarveharkintaan ei ole tulossa mitään muutoksia, Mattila toteaa.

Lakiesityksen mukaan työskentelylle tai työsopimukselle ei enää määrättäisi vähimmäiskestoa, vaan edellytyksenä olisi aiempaa korkeampi tuloraja.

– Näin Suomeen tulevien työntekijöiden oikeus asumisperusteisiin etuuksiin arvioidaan jatkossa tiukemmin työskentelyn perusteella. Työnantajan pitää tietysti, aivan yhtälailla kuin ennenkin noudattaa tarveharkintaa. Jos alalla on riittävästi suomalaista työvoimaa, työlupia ulkomaalaisille ei myönnetä, sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila muistuttaa.

Menot