fbpx
Uutiset

Ministeri räväytti auki liitoskeskustelun

Tasan viikko sitten Hämeenlinnassa ja Hattulassa vieraillut kuntaministeri Henna Virkkunen (kok.) räväytti auki seudun kuntaliitoskeskustelun.

Virkkunen sanoi ääneen sen, mitä osattiin odottaa, mutta mitä kaikki eivät olisi halunneet kuulla: hallitus aikoo esittää ainakin Hattulan liittämistä Hämeenlinnaan.

Hattulalaisten vastauskin oli odotetunlainen, eli esitys sai tasapuolisen tyrmäyksen kunnan päättäjiltä puoluekentän laidasta laitaan. Toisenlaisia näkemyksiäkin on esitetty, mutta esimerkiksi nykyvaltuutettujen vankka enemmistö puolustaa itsenäistä Hattulaa.

Selvää onkin, että ensi syksyn kunnallisvaalit ovat samalla myös kuntaliitosvaalit. Neljä vuotta sitten Hattula oli juuri päättänyt jäädä Hämeenlinnan seudun kuntaliitoksen ulkopuolelle, eikä liitosasia noussut vaaliteemaksi. Nyt voisi veikata, että takuulla nousee.

Ennen syksyn vaaleja tiedetään myös se, mitä ministeri Virkkunen ei vielä kertonut. Hänhän sanoi vierailullaan, että kepeistä ja porkkanoista, joilla kuntia ajetaan yhteen, päätetään vasta myöhemmin.

Kuntaliitoskeskusteluissa toistuu usein väite siitä, että kuntalaista eivät kiinnosta rajat vaan palvelut. Argumentti kelpaa sekä liitoksen puolustajille että vastustajille.

Siksi onkin ollut yllätys huomata, kuinka voimakkaasti asia vetoaa tunteisiin.

Kolmen yhteisen vuoden jälkeen Hämeenlinnan liitoskunnista kantautuu jatkuvasti samat terveiset kantakaupunkiin: kaikki hyvä on tapahtunut kuntaliitoksesta huolimatta ja kaikki paha johtuu liitoksesta.

Tämän syksyn aikana olen muun muassa kuullut, että Iittalan pellot pusikoituvat kuntaliitoksen takia, eikä Rengossa riitä väkeä kursseille samasta syystä.

Olikin virkistävää lukea sunnuntain lehdestä hallintopäällikkö Helena Hirviniemen haastattelua. Hän muistutti, ettei itsenäisellä Lammin kunnalla olisi ollut varaa rakentaa liikuntakeskusta eikä uutta varhaiskasvatuskeskusta.

Toki totta on myös se toinen puoli, eli palveluita on karsittu ja keskitetty sekä kanta-Hämeenlinnassa että liitoskunnissa. Toisaalta jotakin olisi tarvinnut tehdä myös ilman liitosta.

Esimerkiksi kyläkouluja on lakkautettu yhtä lailla myös itsenäisessä Hattulassa.

Ennen kuntaliitosta moni oli huolissaan siitä, että päättäjät ja päätöksenteko etääntyvät kuntalaisista. Tämä pelko on osoittautunut ainakin siinä mielessä aiheelliseksi, että suurten lautakuntien ja mahtivirkamiesten päätöksistä on välillä hyvin vaikea saada tietoa.

Henna Virkkunen mainitsi Hattulassa, että seudun kunnat ovat samalla ruokakupilla. Sekä vetonaulat että huolenaiheet ovat seudulla yhteiset rajoista riippumatta.

Ja on hattulalaisissa ainakin henkistä ainesta kaupunkilaisiksi: uuden kaupan parkkikiekkovaatimus nostatti niin valtaisan äläkän, että mieleen tuli Verkatehtaan parkkiporu. Parolassa purnaus myös tuotti tulosta, kiinteistöyhtiö teippasi kiekkomerkinnät pikavauhtia piiloon.

Menot