fbpx
Uutiset

Hallitus pyrkii avaamaan enintään 50 hengen tilaisuuksia mahdollisimman pian maltillisilla tautialueilla – Lasten ja nuorten tilannetta helpotetaan ensimmäiseksi

Poikkeusoloista luopumisesta voidaan Marinin mukaan tehdä päätös mahdollisesti ensi viikolla.
Pääministeri Sanna Marin (sd.) ja tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko (kesk.) hallituksen tiedotustilaisuudessa keskiviikkona. Kuva: Emmi Korhonen
Pääministeri Sanna Marin (sd.) ja tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko (kesk.) hallituksen tiedotustilaisuudessa keskiviikkona. Kuva: Emmi Korhonen

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan hallitus hyväksyi tiistaina suunnitelman koronarajoitusten purkamiseksi vaiheittain.

Suunnitelmaa tarkastellaan kahden viikon välein epidemiatilanteen mukaan. Marinin mukaan hallitus voi mahdollisesti ensi viikolla päättää poikkeusoloista luopumisesta, jos tilanne jatkuu hyvänä ja menee edelleen parempaan suuntaan.

Myös Kanta-Hämeen pandemiaryhmä suositteli koronarajoitusten hiljaista purkua tiistaina pitämässään kokouksessa.

Hallitus pyrkii avaamaan tapahtumia mahdollisimman pian tautitilanteeltaan maltillisilla alueilla. Oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin (r.) mukaan ensimmäiseksi avataan lasten ja nuorten ulkona tapahtuvat ryhmäharrastukset huhtikuussa.

Nuorten sisätiloissa tapahtuva kontaktiurheilu voisi alkaa heinäkuun alussa. Aikuisten harrastustoiminta avautuisi niin ikään portaittain, noin kuukauden nuorten jäljessä.

Opetusministeri Jussi Saramo (vas.) korosti, että aikuisten rajoituksien purkamisessa täytyy olla varovainen, jotta se ei synnytä painetta rajoittaa lasten ja nuorten lähiopetusta.

Puolitoista viikkoa sitten julkaistu niin sanottu exit-suunnitelma lähetettiin yleiselle lausunto- ja kommenttikierrokselle, jonka perusteella sitä on päivitetty.

–  Lähiopetukseen paluu nähtiin ehdottomasti tärkeimmäksi toimeksi rajoituksia purettaessa, Saramo summasi saatua palautetta.

Tapahtumia pyritään avaamaan mahdollisimman pian

Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko (kesk.) kertoi hallituksen tiedotustilaisuudessa, että enintään 50 hengen sisä- ja ulkotilaisuuksia pyritään avaamaan mahdollisimman pian perustason alueilla. Tapahtuma-alaa pyritään avaamaan vielä tätä laajemmin toukokuun aikana.

Saarikon mukaan tapahtuma-alan ahdinkoon vastataan myös tänään alkavassa kehysriihessä. Hän kertoi lähtevänsä siitä ajatuksesta, että kehysriihessä sovitaan raamit kulttuuri- ja tapahtuma-alan taloudelliselle lisätuelle.

Saarikko mainitsi myös, että tapahtumien kahden metrin turvavälivelvoite poistuu ulkona järjestettävistä tilaisuuksista kesäkuussa. Velvoite säilyisi yhä sisätiloissa järjestettävissä tilaisuuksissa alueilla, joilla tauti-ilmaantuvuus on yli 25.

–  Tapahtuma-alan realiteetti on, että tartuntatautilain vaatima kahden metrin turvavälin pitäminen tekee yleisötilaisuuksien järjestämisestä monessa kohdin käytännössä mahdotonta ja taloudellisesti kannattamatonta, Saarikko perusteli.

Turvavälivelvoitteen muuttaminen vaatii lakimuutosta, josta päättää eduskunta.

Rajarajoitusten purku alkaa touko-kesäkuussa

Sisärajoilla maahantulorajoitukset korvataan toukokuusta alkaen asteittain terveysturvallisuustoimilla.

Sisäministeri Maria Ohisalon (vihr.) mukaan rajoilla rajoitusten purkaminen aloitetaan sisärajaliikenteessä touko-kesäkuussa. Ensin avataan rajayhteisöjen välinen liikenne Suomen ja Ruotsin sekä Suomen ja Norjan välisillä maarajoilla. Sen jälkeen avataan työmatkaliikenne sekä laajennetaan perheiden ja sukulaisten mahdollisuutta matkustaa EU:n sisärajaliikenteessä.

Hallituksen puheenjohtajaviisikko kertoi päivitetystä suunnitelmasta tiedotustilaisuudessa aamulla. Ministerit painottivat, että rajoitusten lieventäminen ja purkaminen tulee mahdolliseksi, kun epidemiatilanne on vakaa, rokotukset edistyvät ja epidemia mahdollisesti taantuu kausivaihtelun myötä.

Menot