fbpx
Uutiset

Ministeri Toivakka haluaa Suomelta lisää rahaa pakolaisten auttamiseen

Pakolaiskriisi pahenee Euroopassa päivä päivältä ja saa yhä surullisempia ja huolestuttavampia piirteitä. Torstaina Unkarin pääkaupungin Budapestin rautatieasemalla on vallinnut täysi kaaos, kun tuhannet sotia pakenevat ihmiset ovat pyrkineet väkisin juniin ja kohti pohjoista Eurooppaa.

Samaan aikaan verkossa leviävät kuvat Välimereen hukkuneesta kolmivuotiaasta syyrialaispojasta, jota turkkilainen kalastaja kantaa sylissään murheellisena.

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakka (kok.) aikoo esittää, että hallitus myöntää lisätalousarviossaan enemmän rahaa pakolaisten auttamiseen.

– Tulevissa lisätalousarviopäätöksissä on todella tärkeätä, että voimme kohdentaa resursseja siihen, että meillä on vastaanottokeskuksia, Toivakka vastasi hallituksen kärkihankkeiden tiedotustilaisuudessa Lännen Median kysymykseen siitä, pitääkö Suomen ohjata lisää resursseja pakolaisten auttamiseen kriisin nopean pahentumisen takia.

– Toivon todella, että kunnat ovat tässä tilanteessa halukkaita tulemaan apuun. Toinen on se, että saamme (turvapaikkahakemusten) käsittelyaikoja lyhyemmiksi, jotta voimme erottaa perusteettomat hakemukset niistä, joilla on todellinen hätä. Kolmas asia on kotoutuminen, jotta saamme ihmiset sopeutumaan mahdollisimman nopeasti yhteiskuntaan ja toivottavasti opiskelemaan ja työelämään.

 

Toivakan mukaan Suomen apua pitäisi myös kohdentaa Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan sota-alueiden lähelle.

– On jäänyt vähemmälle huomiolle, että kaikki eivät pääse lähtemään maista. On paljon heitä, jotka ovat Syyrian naapurimaissa pakolaisleireillä, naisia ja tyttöjä. Meidän täytyy enemmän miettiä, mitä voimme tehdä siellä olevien auttamiseksi. Suomi voi kohdentaa apua pakolaisleirien olosuhteiden parantamiseen, jotta sieltä ei tarvitse välttämättä lähteä. Tiedämme, että osa on ollut leireillä hyvin pitkään, jopa vuosia. Voisimme tarjota tytöille esimerkiksi koulutusta, joka on välttämätöntä, Toivakka sanoi.

 

Kohdealueille menevään apuun Toivakka haluaa niin ikään Suomelta lisää rahaa hallituksen lisätalousarviossa.

Toivakka huomauttaa myös, että Euroopan unioni on maailman suurin kehitysavun antaja. Syyskuussa hän aikoo EU-kokouksessa esittää, että unioni ohjaa lisää rahaa pakolaisleirien olosuhteiden kohentamiseen.

 

 

Asiasanat

Menot