Uutiset

Ministeri vaihtui – Maailmanmestari, taidehistorioitsija ja entinen kulttuurityöläinen Hanna Kosonen vannoi valansa sormet lakikirjalla ja raamatulla

Annika Saarikko (kesk.) jää vuodeksi äitiyslomalle.
Hanna Kosonen (kesk.) vannoi ministerinvalansa sormet raamatulla ja tuomarinvakuutuksen sormet lakikirjalla. Kuva: Valtioneuvosto
Hanna Kosonen (kesk.) vannoi ministerinvalansa sormet raamatulla ja tuomarinvakuutuksen sormet lakikirjalla. Kuva: Valtioneuvosto

Hanna Kosonen (kesk.) nousi pääministeri Antti Rinteen (sd.) hallituksen uudeksi tiede- ja kulttuuriministeriksi.

Hän sijaistaa tehtävässä ministeri Annika Saarikkoa (kesk.), joka jää äitiyslomalle ja palaa ministerin tehtävään elokuussa 2020.

Kosonen vannoi virkavalan ja antoi tuomarinvakuutuksen presidentin kesäasunnossa Naantalin Kultarannassa, jossa valtioneuvosto kokoontuu yleisistuntoon.

– Minä Hanna Kosonen lupaan ja vannon kaikkivaltiaan ja kaikkitietävän jumalan edessä, että minä virassani noudatan perustuslakia ja muita lakeja sekä toimin oikeudenmukaisesti ja puolueettomasti kansalaisten ja yhteiskunnan parhaaksi, Kosonen vannoi valansa kaksi sormea raamatulla.

Ministerit antavat tehtävänsä aloittaessaan tuomarinvakuutuksen, koska päättäjinä ministerit ratkaisevat hallinto-oikeudellisia kysymyksiä kuten oikeusistuimien tuomarit.

– Lupaan ja vakuutan kunniani ja omantuntoni kautta, että minä toimin virassani perustuslakia ja lakia noudattaen, tuomitsen oikeudenmukaisesti ja puolueettomasti parhaan ymmärrykseni mukaan sekä kunnioitan ihmisten yhdenvertaisuutta lain edessä, kuului Kososen lausuma tuomarinvala, joka vannotaan sormet lakikirjalla.

Kososella on urheilu- ja kulttuuritausta

Kosonen on toisen kauden kansanedustaja Savonlinnasta.

Hänen taustansa osuu yksiin ministerisalkun kanssa, johon kuuluu tieteen ja kulttuurin lisäksi myös urheilu-, liikunta- ja nuorisoasiat. Ministerin nykyinen titteli on virallisesti tiede- ja kulttuuriministeri.

Ministeritehtävän sisällöstä erityisesti urheilu ja kulttuuri ovat Kososelle tuttuja, koska hän on entinen ammattiurheilija, hiihtosuunnistuksen maailmanmestari ja opiskellut filosofian maisterin tutkinnon taidehistoriasta ja työskennellyt kulttuurialalla.

– Olen ollut aina vähän outo. Olen ollut maajoukkuereissuilla outo ja urheilupiireissä outo, kun olen ollut toisaalta kulttuurituottaja ja taidehistorian opiskelija. Aina vähän molemmilla puolilla outo. Nyt tulevassa tehtävässä tämä outous yhdistyy hienolla tavalla, Kosonen kommentoi taustaansa Helsingin Sanomille aiemmin kesällä.

Hiihtosuunnistuksessa Kosonen on muun muassa voittanut viestin maailmanmestaruuden ja pronssia henkilökohtaisella matkalla vuonna 2000, EM-pronssia vuonna 2001 ja useita suomenmestaruuksia.

Kulttuurialalla Kosonen on työskennellyt esimerkiksi kirjakustantamon kulttuurintuottajana ja Luovien alojen liiketoiminnan kehittämisyhdistys Digesin asiantuntijana.

Hän oli Savonlinnan kaupunginhallituksen puheenjohtaja vuosina 2017–2019.

Vuoden 2018 kesästä lähtien Kosonen toimi keskustan eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja. Hän lopetti pestissä tämän kesän alussa.

Hanna Kosonen

Toisen kauden kansanedustaja Hanna Kosonen (kesk.) toimii tiede- ja kulttuuriministerinä noin vuoden ajan.

Hän sijaistaa ministeri Annika Saarikkoa (kesk.), joka jää äitiyslomalle. Saarikon on tarkoitus palata ministeriksi elokuussa 2020.

Kosonen on syntynyt vuonna 1976 Savonlinnassa. Tällä hetkellä hän on 43-vuotias.

Koulutukseltaan Kosonen on filosofian maisteri. Hänen pääaineensa oli taidehistoria.

Vuosina 2017–2019 Kosonen toimi Savonlinnan kaupunginhallituksen puheenjohtajana.

Kososen perheeseen kuuluu kaksi lasta.

Huippu-urheilijana Kosonen voitti hiihtosuunnistuksessa muun muassa viestin maailmanmestaruuden ja henkilökohtaista MM-pronssia vuonna 2000.

Mainos