Uutiset

Ministeri Vehviläinen: Pahin skenaario on koronapandemia, kausi-influenssa ja hoitoalan lakko

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja painottaa, että influenssa on esimerkiksi ikääntyneille toistaiseksi suurempi riski kuin uusi koronavirus. Terveydenhuoltoalan lakkoon puututtaisiin tarvittaessa.
Anu Vehviläinen korostaa, ettei vielä ole tiedossa, aiheuttaako koronavirus todellisen pandemian vai ei. Tällä hetkellä kausi-influenssa on suurempi riski suomalaisille. Kuva: TONI REPO/AAMULEHTI
Anu Vehviläinen korostaa, ettei vielä ole tiedossa, aiheuttaako koronavirus todellisen pandemian vai ei. Tällä hetkellä kausi-influenssa on suurempi riski suomalaisille. Kuva: TONI REPO/AAMULEHTI

Kausi-influenssa on suomalaisille toistaiseksi suurempi riski kuin maailmalla leviävä uusi koronavirus, korostaa sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Anu Vehviläinen (kesk.).

Valiokunta kuuli tänään asiantuntijoita koronavirustilanteesta.

Kuulemisessa keskityttiin Vehviläisen mukaan enemmän varautumiseen kuin akuuttiin tilanteeseen. Uhkaavin skenaario on sellainen, jossa useampi tekijä toteutuu samaan aikaan.

– Kausi-influenssa ei ole vielä tänä talvena pahimmillaan. Jos vielä sattuisi niin, että koronavirus äityisi pandemiaksi eikä olisi terveydenhuoltohenkilöstöä kaytössä, se olisi pahin tilanne, Vehviläinen kommentoi.

Viimeksi mainitulla Vehviläinen viittaa mahdolliseen terveydenhuoltoalan lakkoon. Hän muistuttaa, että valtiovalta voisi tarvittaessa puuttua asiaan ja rajoittaa lakkoa.

– Juridiset keinot ovat olemassa.

Yleisötapahtumia ei rajoiteta ainakaan vielä

Pahimmat skenaariot eivät Vehviläisen mukaan kuitenkaan vaikuta tällä hetkellä todennäköisiltä.

Valiokunnassa ei keskusteltu siitä, kuinka moni suomalainen voisi pahimmillaan saada koronavirustartunnan.

Vunna 2012 laaditun varautumissuunnitelman mukaan tartunnan voisi saada pandemiatilanteessa jopa monta kymmentä prosenttia suomalaisista. Suunnitelma ei kuitenkaan koskenut suoraan koronavirusta.

– Tässä vaiheessa ei pystytä sanomaan, onko pandemia tulossa, Vehviläinen korostaa.

Hän sanoo, että asiantuntijoiden kuuleminen lisäsi hänen luottamustaan terveydenhuoltojärjestelmään ja sen varautumistoimiin. Valiokunta kuuli muun muassa siitä, miten kuntia ja sairaanhoitopiirejä on informoitu tällä viikolla.

– Suomalaisten ei tarvitse olla erityisen huolissaan, että juuri he saisivat tartunnan.

Vehviläisen mukaan toistaiseksi ei olla toteuttamassa esimerkiksi yleisötapahtumia koskevia rajoituksia. Hän ei kuitenkaan pitänyt tätä mahdottomana.

Asiasanat

Menot