Uutiset

Ministerilista pettymys maakunnalle

Matti Vanhasen (kesk.) johdolla viikonvaihteessa viimeistellyt hallitusneuvottelut sujuivat rivakasti. Sinivihreässä hallitusohjelmassa ja myös ministerinpaikkojen jaossa riittää pureksimista pitkäksi aikaa.

Kantahämäläisittäin maanantaina julkaistu kokoomuksen ministerilista on raskas pettymys. Maakunnan pitkä ministeriputki on katkeamassa, kun keskustankin ministerit tulevat muualta maasta.

Hauholainen kansanedustaja ja kokoomuksen varapuheenjohtaja Jari Koskinen lähti maanantaiaamuna Helsinkiin vahvana ehdokkaana valtiovarainministeriksi. Hän oli puolueensa hallitusneuvottelijana hyvin asemissa tehtäviä jaettaessa, mutta viimeinen puristus jäi puuttumaan.

Yllättävä putoaminen hallituksesta on katkera paikka. Jari Koskiselle avautui tie eduskuntaryhmän johtoon, mikä oli kuitenkin laiha lohtu. Asetelmien perusteella oli ymmärrettävää, ettei Koskinen ottanut vastaan jakojäännöksiä. Hänellä on aikaisempaa kokemusta ministerintehtävästä.

Suomen seuraava valtiovarainministeri on puolueensa hulppeaan vaalivoittoon johtanut kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen. Vaalien tulos otetaan huomioon hallituksen kokoonpanossa muutenkin kiitettävästi.

Ilkka Kanervan nousu ulkoministeriksi on kokoomuksen ministerilistan suurin yllätys Jari Koskisen putoamisen ohella.

Ilkka Kanerva on toki kokeneena ja karaistuneena poliitikkona paikkansa ansainnut. Sinivihreä hallitus tekee heti myös historiaa: ulkoministerin tärkeän tehtävän ottaa vastaan ensimmäistä kertaa sitten 1930-luvun alun kokoomuslainen poliitikko.

Vaalien äänikuningas Sauli Niinistökin löytää paikkansa. Kokoomus esittää häntä eduskunnan puhemieheksi, eikä ole epäilyksiä, etteikö häntä tehtävään valittaisi.

Ulko- ja turvallisuuspolitiikka ovat kokoomusministereiden hoidossa, kun puolustusministeriksi siirtyy eduskuntaryhmän johdosta Jyri Häkämies. Hallitusohjelman mukaan sotilasliittoon kuulumaton Suomi säilyttää mahdollisuuden hakea Naton jäsenyyttä. Muutosta arvioimaan asetetaan pitkästä aikaa parlamentaarinen seurantaryhmä.

Matti Vanhasen kakkoshallitus näyttää aloittavan virkistävällä tavalla uudenlaista poliittista kulttuuria, jossa hallinto palautetaan sille kuuluvaan rooliin: palvelemaan valistunutta ja aikaansa seuraavaa päätöksentekoa.

Sinivihreä hallitus pilkkoo perusteellisesti demareiden vahvan linnakkeen, työministeriön, joka on nykyisessä muodossaan tullutkin jo tiensä päähän. Paluuta entiseen ei ole, kunhan päätökset osataan ajaa rivakasti läpi. SDP pullikoi vastaan, mutta oppositiouhossaan puolueen on varauduttava myös siihen mahdollisuuteen, että uusi keskustan Mauri Pekkarisen mittojen mukaan koottu superministeriö onnistuu tehtävässään.

Työtä ja toimeentuloa ei varmisteta pelkästään vanhakantaisin keinoin, vaan tarvitaan laajaa näkemystä elinkeinojen ja yrittämisen tukemiseksi.

Ilkka Kanervan nousu ulkoministeriksi on kokoomuksen ministerilistan suurin yllätys Jari Koskisen putoamisen ohella.

Päivän lehti

26.5.2020