Uutiset

Ministerimalliin liittyy esteellisyysongelmia

Poliittisen järjestelmän kehittäminen ministerimalliksi ei taida olla ihan läpihuutojuttu.

Vaikka kaupunginhallituksen seminaarissa saatiinkin aikaan radikaalilta vaikuttava ehdotus, yksimielisyyttä siitä ei ole. Erityisesti sosialidemokraatit korostavat, että se on vain keskustelun pohja.

-Vaikka sille on etsitty pohjoismaista esimerkkiä, meillä on yleinen suuntaus, ettei valtaa keskitetä, SDP:n valtuustoryhmän puheenjohtaja Johannes Koskinen pohtii.

-Siitä tosin ollaan aika yksimielisiä, että johtaville luottamushenkilöille pitäisi taata riittävästi aikaa paneutua asioihin.

Koskinen löytää ministerimallista myös esteellisyyteen liittyviä ongelmia.

-Esimerkiksi otto-oikeuden kanssa tulee pulmia, jos samat ihmiset toimivat kahdessa portaassa, lautakunnan puheenjohtajina ja kaupunginhallituksessa.

Valtuustoryhmät antoivat kesän korvalla lausuntonsa poliittisen järjestelmän uudistamisesta. Mikään valtuustoryhmä ei kannattanut kovin suuria uudistuksia.

-Demariryhmä kiinnitti huomiota toimivaltojen laajuuteen ja vastuusuhteiden selventämiseen. Tilaaja-tuottajamallissa haluttaisiin kuntalaisia edustavia elimiä myös tuottajapuolelle Tampereen mallin mukaan, Koskinen listaa.

-Tietenkin kiinnitimme myös huomiota konsernijohtamisen tarkentamiseen ja tiukentamiseen.


Pitää tietää kaikki

Kritiikkiä tulee myös keskustan valtuustoryhmän puheenjohtajalta Hannu Kärpäseltä.

-Tässäkin asiassa on toimittu hämeenlinnalaiseen tapaan, että mielipidettä kyllä kysytään, muttei sille anneta mitään painoa.

Kärpänen ei näe mitään hyvää siinä, että luottamushenkilöt erikoistuisivat.

-Olen täysin eri miltä Tapio Vekan kanssa. Kyllä luottamushenkilön pitää tietää kaikesta kaikki. Paitsi tietysti tiukan ryhmäkurin puolueissa, joissa riittää, että painaa oikein nappia.

Keskustan ryhmä kiinnitti lausunnossaan huomiota luottamushenkilöiden koulutukseen.

-Heti valtuustokauden alussa pitäisi saada peruskoulutuspaketti ja puheenjohtajia pitäisi perehdyttää enemmänkin.

Keskustaryhmä myös esitti, että luottamuselinten kokoa voi pohtia.

-Tulisi tutkia, onko tarvetta tarkistaa jäsenmäärää alaspäin vai ei.


Vahva poliittinen ohjaus

Kaupunginhallitus tutustui viime viikon lopulla Tanskassa tehdyn kuntauudistuksen tuloksiin.

-Tutustuessamme niihin vakuutuimme vahvan poliittisen johtajuuden merkityksestä. 2007 on tehty laaja ja onnistunut julkishallinnon remontti. Siinä saavutettiin samat hyödyt, joita Suomen hallituksen prosessissa tavoitellaan. Tanskassa myös valtion, aluehallinnon ja kuntien tehtävät jaettiin voimakkaasti uusiksi, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Tapio Vekka (kok.) listaa.

-Myös kokoomusryhmällä on tavoitteena lisätä poliittista ohjausta ja sitä, että johtavilla luottamushenkilöillä olisi näkemys kokonaisuudesta, ryhmänjohtaja Sari Rautio (kok.) pohtii.

-Nyt on taas vähän sellaista, että tunnetaan hyvin oman lautakunnan toimialue ja ajetaan sen asiaa, mutta kokonaisuudesta ei ole selvää näkemystä.

-Ministerimalli olisi tähän ratkaisu.

Valtuustoryhmät eivät ole vielä ehtineet käsitellä kaupunginhallituksen Tanskan seminaarissa syntyneitä ideoita. Asia on seuraavan kerran esillä valtuustoseminaarissa loppukuusta. Päätöksiä siitä ei ole tehty vielä millään tasolla. (HäSa)