Uutiset

Ministeriö kokkaa lähiruokaa

Lähiruoka on paikallisruokaa, näin lähiruokaselvityksen tekijät määrittelevät sen.

Maa- ja metsätalousministeri Jari Koskinen (kok.) ei haluaisi määritellä lähiruokaa tarkasti.

-Jokainen kokee sen omalla tavallaan. Ei haittaa, vaikkei sitä ole niin tarkasti määritelty. Tärkeintä on, että markkinat toimivat. Kuluttajat ja tarjonta kohtaavat.

Lähiruokaohjelmaa valmistellaan parhaillaan. Sen pohjaksi tehtiin lähiruokaselvitys, joka julkistettiin tiistaina. Myös luomuruoasta on tulossa selvityksensä.


Kiuruvesi edelläkävijä

Miten on mahdollista, että Kiuruvedellä kouluissa syödään pääosin paikallisista aineksista valmistettua ruokaa? Aina sanotaan, että hankintalaki estää pienten tuottajien osallistumisen tarjouskilpailuihin.

-Kiuruvedellä on virkavirhe, jos paikallinen tuotanto ei pärjää kilpailutuksessa, hankepäällikkö Irma Ikäheimo kertoo.

Valtuusto linjasi muutama vuosi sitten, että Kiuruvedestä tulee lähiruokakaupunki ja luomu-Suomen pääkaupunki.

-Esimerkiksi leipähankinnoissa on kriteerinä, että kouluille tuleva leipä saa olla leivottu enintään kuusi tuntia ennen syömistä ja sämpylöissä pitää olla luomunokkosta aineosana. Tämä on taannut, että paikalliset tuottajat ovat menestyneet.

Järvikalaa on saatu kouluille yhteistyössä paikallisten kalastajien kanssa. Heitä on myös koulutettu siihen, millaisessa muodossa kala pystytään keskuskeittiöllä hyödyntämään.

Irma Ikäheimon mukaan Kiuruvedellä koulujen ruokakustannus oppilasta kohti on silti maan keskitasoa.

-Paikalliset tuottajat voivat menestyä hankinnoissa, mutta silloin kilpailutuksessa pitää painottaa muutakin kuin hintaa.


Koulutus tärkeää

Lähiruokaselvitystyötä vetänyt konsultti Seija Kurunmäki listaa suurimmaksi pullonkaulaksi sen, että lukuisista syistä kysyntä ja tarjonta eivät kohtaa.

-Päivittäistavarakaupassa ja ravintoloissa on kysyntää lähiruoalle. Samoin julkisen sektorin ruokapalvelujen käyttäjien puheissa. Siellä kuitenkin esteenä ovat päättäjien arvot ja asenteet ja toisaalta hankintalain tulkinnat.

Työryhmä on jättänyt 20 esitystä lähiruokaohjelman pohjaksi. Niitä ovat muun muassa vastuullisuuden ja jäljitettävyyden painottaminen sekä koulutuksen takaaminen yrittäjyyttä suunnitteleville. Tosin samat kysymykset koskevat koko elintarviketaloutta.

Ministeri Jari Koskisen mukaan rahaa on käytettävissä rajallinen määrä.

-Siksi on mietittävä tarkoin, missä se parhaiten palvelee asiaa.

Maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio lupaili lähiruokaohjelmaa jo kuluvana keväänä.

Hän arveli, että uusia hankkeita sen ympärille ei luoda, vaan nyt tarkastellaan kokonaisuutta. (HäSa)

Päivän lehti

21.1.2020