fbpx
Uutiset

Ministeriö: sopeutuksen tarve 5 miljardia – Päätökset toimista nopeasti budjettiriiheen mennessä

Luottamuksen puute ja epävarmuus nakertavat talouden palautumista parin vuoden ajan.
Osastopäällikkö Mikko Spolander haluaa julkisen talouden sopeutustoimista päätöksiä jo budjettiriiheen mennessä. Kuva: Mauri Ratilainen
Osastopäällikkö Mikko Spolander haluaa julkisen talouden sopeutustoimista päätöksiä jo budjettiriiheen mennessä. Kuva: Mauri Ratilainen

Valtiovarainministeriön (VM) mielestä hallituksen pitäisi päättää syksyn budjettiriiheen mennessä valtiontalouden sopeutuksen tarpeesta.

Osastopäällikkö Mikko Spolander sanoi ministeriön talouskatsauksen yhteydessä tiistaina, että syksyyn mennessä pitäisi päättää sekä sopeutuksen aikataulusta että mittaluokasta.

Käytännössä kyse on menoleikkauksista. VM arvioi talouskatsauksen yhteydessä, että tarve on 5 miljardia, jos julkisen talouden velka halutaan painaa 75 prosenttiin vuoteen 2024 mennessä. Ilman sopeutusta julkinen velka jatkaa kasvuaan, ja velkasuhde lähestyy 80 prosenttia vuonna 2024.

Valtion tämän vuoden noin 20 miljardin euron lainanoton seurauksena julkisen talouden alijäämä kasvaa yli 8 prosenttiin suhteessa bkt:hen. Alijäämä kasvu on nopea, sillä vuonna 2019 alijäämä oli runsaan prosentin bkt:stä.

VM optimistisempi kuin Suomen Pankki

Talouden supistumisen osalta VM ei ole yhtä pessimistinen kuin esimerkiksi Suomen Pankki. VM:n arvio bkt:n pienenemisestä on 6 prosenttia. Suomen Pankki ennusti viime viikolla 7 prosentin laskua.

– Ennusteen oletus on, että ei tule toista korona-aaltoa. Kotimainen kysyntä palautuu nopeammin, mutta isku tulee viennin vähenemisen myötä, arvioi finanssineuvos Jukka Railava.

Railava sanoo, että epidemioilla on talouteen pitkät jäljet, eikä Suomen talous toivu parissa vuodessa koronaepidemiaa edeltävän tuotannon tasolle.

– Luottamuksen puute ja epävarmuus vaikuttavat kaikkea kulutusta alentavasti parin vuoden ajan, sanoo Railava.

Esimerkiksi työllisyysasteessa ei päästä VM:n arvion perusteella kahteen vuoteen koronaepidemiaa edeltävään tilanteeseen.

Työllisyysasteen nostaminen on ollut hallituksen keskeinen talouspoliittinen tavoite. Se oli ennen koronaepidemiaa 72,6 prosenttia. Nyt ministeriö arvioi, että työllisyysaste jää vielä vuonna 2022 noin 71 prosentin tasolle.

Menot