Kolumnit Uutiset

Ministerit tukkanuottasilla

Kuuden puolueen hallituksessa ei ole fantastinen tunnelma. Pääministeri Jyrki Kataisen (kok.) kasvot punertavat tuskasta, kun rivit rakoilevat eikä yhteisten päätösten takana seistä.

Puoliväliriihen yhteisöverokohun jälkipuinti paisui paisumistaan, ja kaiken kinan keskellä tuntui siltä, ettei yksikään ministeri ollut sataprosenttisesti päätöksen takana. Miten mahtaa käydä nyt, kun osinkoveropäätöstä on korjattu uuteen uskoon?

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r) lausui paljon puhuvasti, etteivät ainakaan kaikki ministerit tienneet veropäätöksen yksityiskohtia.

Jos näin on, ei voi kuin ihmetellä. Yhteisöveropäätöstä sorvattiin jo toistamiseen tämän hallituksen aikana, ja kiistan synnyttäneet kohdat on taatusti käyty läpi.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki sanoi harhautuneensa, kun hänelle sanottiin, että vain muutama pörssiyhtiön osakkeita holdingyhtiönsä kautta omistava suku hyötyy.

Olisi varmaan kannattanut kysyä, kuinka moni. Niitä on tuhansia.

Arhinmäen tuskan ymmärtää. Hänen olisi ollut vaikea istua hallituksessa, jonka päätöksistä olisivat hyötyneet eniten Suomen rikkaimmat suvut.

Vasemmistoliiton ja demarien ministerit ovat tähän asti todenneet, että tämän hallituksen aikana tuloerot kaventuvat.

Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen asiantuntijat sanovat, että ei pidä paikkaansa. Se selitys, että pitää tehdä toisaalla kompromisseja, jotta tuloerot kaventuisivat, ei näin pädekään.

Outoon valoon osinkoveropäätös joutui, kun Helsingin Sanomat kertoi, että päätöksen pohjina käytetyt luvut tulivat elinkeinoelämän taustajärjestöiltä.

Hallitustyön vaikeusaste on suuri. Hankalia päätöksiä pitää tehdä solkenaan kovassa kiireessä. Kansalaiset eivät kuitenkaan vaikeusasteita laske. Vain tulokset merkitsevät, ja se millainen kuva päätöksentekoprosesseista jää.

Tuo kuva ei ole kaksinen, kun mukaan vielä lasketaan sote-sekoilut. Hallitus käveli työryhmän yksimielisen esityksen yli. Asiantuntijat antoivat hallituksen työskentelystä kouluarvosanana vitosen.

Ministerien olisi hyvä muistaa vanha viisaus: mitä vaikeampi päätös, sen yksituumaisemmin päätöksen takana pitää seisoa. Nyt on käymässä juuri päinvastoin. Aivan liian monet ministerit ja hallituspuolueiden kansanedustajat yrittävät luikerrella ikävistä päätöksistä irti.

Viimeiset kannatusluvut eivät yhtään helpota tilannetta. Kokoomuksen suosio piikkipaikalla hiipuu, ja SDP putosi jo perussuomalaisten ja keskustan taakse.

Asetelma kiihdyttää irtopisteiden kalastelua. Etenkin perussuomalaisten kannatuksen nousu panee pyristelemään irti hallituksen päätöksistä, jotka eivät kansaa miellytä.

Omaa kieltään tunnelmista kertoi kansanedustaja Kari Uotilan (vas.) haastattelu A-studiossa. Hän totesi, että yhteisöveropäätökseen on pakko tulla muutos ja että jos muutosta ei tule, puolue-elimet joutuvat pohtimaan jatkotoimia.

Päivän lehti

19.10.2020

Fingerpori

comic