Uutiset

Ministerit vaiti yksityiskohdista

Budjettiriihen uusista työllisyyttä vahvistavista lisätoimista tihkui torstaina vain vähän tietoa kilpailukyvystä vastaavan kolmen ministerin järjestämässä tiedotustilaisuudessa.

Hallitus neuvotteli päivällä työmarkkinajärjestöjen kanssa työllistymistoimiin liittyvistä valmisteluista ennen ensi viikolla alkavaa budjettiriiheä. Neuvotteluja kuvattiin kiinnostaviksi ja rakentaviksi.

Työllisyyttä vahvistavia toimia on valmisteltu työministeri Jari Lindströmin (ps.) johdolla.

Työntekijäjärjestöjen kannanottojen mukaan päivän neuvotteluissa oli esillä muun muassa ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastaminen. Käytännössä tuki laskisi työttömyyden pitkittyessä.

SAK ei puheenjohtajansa Jarkko Elorannan mukaan hyväksy minkäänlaista porrastusta ansiosidonnaiseen turvaan.

Myös Akava kehottaa hallitusta pysymään jo sovituissa työttömyysturvan leikkauksissa. Lisäksi Akava on huolissaan hallituksen aikeista tiukentaa työttömien mahdollisuutta opiskeluun nykyisestä.

Puheenjohtaja Sture Fjäderin mukaan työttömyysturvalla pitäisi voida opiskella, kunhan on työmarkkinoiden saatavilla.

Lindström ei tässä vaiheessa tarkenna, mitä ansiosidonnaisesta työttömyysturvasta puhuttiin. Päätöksiä tehdään hänen mukaan kuitenkin budjettiriihessä.

Hallitus on jo aiemmin päättänyt, että ansiosidonnaista työttömyysturvaa leikataan ensi vuoden alusta sadalla päivällä. Hallitus on linjannut myös tiukennuksia vuorotteluvapaan ehtoihin ja takaisinottovelvoitteeseen.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) puolestaan toisti aiemmin tällä viikolla ehdotuksen siitä, että ansiosidonnaista työttömyysturvaa voitaisiin käyttää palkkatukeen ja starttirahaan.

Elinkeinoministeri Olli Rehnin (kesk.) mukaan keskeistä on se, että muissa Pohjoismaissa on Suomea korkeampi työllisyysaste ja niissä myös harjoitetaan selvästi aktiivisempaa työllisyyspolitiikkaa.

– Työllisyyspolitiikan päälinja on, että haetaan ratkaisuja kannustinloukkuihin, kohtaanto-ongelmaan ja siirrytään passiivisesta työttömyysturvasta aktiiviseen työllistämis- ja työllistymistukeen, Rehn toteaa.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) muistuttaa, että työttömyysturvaan käytetään yli viisi miljardia euroa.

– Olisi järkevää miettiä, voitaisiinko sitä käyttää työttömän ihmisen työllistymisedellytyksiin.

Paikallisen sopimisen osalta noudatetaan Lindströmin mukaan kilpailukykysopimusta. Työehtosopimusten alittavista palkoista Lindström heitti pallon takaisin työmarkkinajärjestöille.

– Tästäkin keskusteltiin ja heiltä on pyydetty ajatuksia, miten pitkäaikaistyötön saa jalan oven väliin. Tämä oli se viesti, että millaisen mallin siihen tekisitte, Lindström toteaa.

Hallituksen tavoitteena on nostaa työllisyysaste 72 prosenttiin nykyisestä 68,5 prosentista. Työllisten määrää aiotaan kasvattaa 100 000 ihmisellä. Kiky-sopimuksen lasketaan tuovan 35 000–40 000 työpaikkaa.