Uutiset

Minkkien turkistarhaus aloitetaan taas Hämeessä

Hämeessä voidaan parissa vuodessa käynnistää 20-50 turkistilaa. Minkkien kasvattaminen kannattaa. Hämeestä löytyy sopivia käytöstä poistettuja tiloja minkeille.

Näin vakuuttaa Suomen Turkiseläinten Kasvattajien Liiton toiminnanjohtaja Michael Hornborg. Hän on käynyt Hämeessä puhumassa kasvatuksen aloittamisesta

-Muutama henkilö on jo perehtynyt asiaan ja ryhtynyt valmistelemaan turkistilan perustamista, Hornborg kertoo.

Minkin turkista maksetaan nyt 50 euroa kappale. Turkkien kysyntä on niin hyvää ja Suomen tuotanto pientä, että uusien tuottajien ei uskota pilaavan markkinoita.

-Suomen tuotanto on tällä hetkellä 2 miljoonaa nahkaa. Suomalainen turkishuutokauppayhtiö, Saga Furs, myy 6 miljoonaa nahkaa vuodessa. Suomessa voitaisiin tuottaa 10 miljoonaa nahkaa, Hornborg arvioi.

Hämeestä löytyy paljon lakkautettuja sikaloita, navettoja tai kanaloita. Varsinkin hallimainen kanala tai siipikarjasuoja sopii hyvin minkkien kasvattamiseen.

-Hallimainen rakennus on minkeille jopa parempi kuin perinteinen varjotalo.

Minkkejä ei tarvitse pitää ulkona kylmässä, jotta niiden turkki tuuheutuisi. Hornborg kertoo, että ilmeisesti valaistusta on säädettävä sisätiloissa.

Hallin tarha?ei ehkä ärsytä

Turkiseläinten tarhausta myös vastustetaan. Minkkitarhoilla on käyty värjäämässä turkkeja ja päästämässä eläimiä vapaaksi. Hornborgin mukaan halli on sikälikin avonaista varjotaloa parempi kasvatuspaikka minkeille.

-Hallin ovet saa lukkoon. Hallissa toimiva turkistarha ei ehkä ärsytä, koska se näyttää tavalliselta eläintenkasvatustilalta.

Minkkien kasvattamisen kannattavuutta parantavat myös elinkeinon uudistukset Suomessa. Rehua ei tarvitse valmistaa itse vaan sen saa helposti ja edellisesti Pohjanmaalta. Pohjanmaalla on myös nahkontakeskus.

-Nahkontaa ei kannata itse ryhtyä opettelemaan. Minkin turkiksista saa mahdollisimman hyvän hinnan, kun nahkonnan teettää keskuksessa, Hornborg sanoo.

Hämeessä oli paljon turkiskasvattajia vielä 1970-luvulla. Turkistarhat hävisivät Kanta-Hämeestä 1980-luvulla, mutta Pohjanmaalla turkistarhat edelleen kukoistavat.

-Turkistarhaus on ollut suhdanneherkkää. Hämeessä ja Uudellamaalla on ollut muita elinkeinoja, joita on voinut ryhtyä harjoittamaan. Pohjanmaalla niitä ei ole välttämättä ollut, Hornborg arvioi.

Liiton Uudenmaan-Hämeen yhdistyksessä on vain runsaat kymmenen jäsentä. Hornborg huomauttaa, että tilat, jotka ovat jatkaneet turkistarhausta, ovat hyvin ammattitaitoisia. (HäSa)

Mainos