fbpx
Uutiset

Minne mennä tänään valittamaan?

Riihimäellä asuminen on TYKY-toimintaa. Siis työkykyä ylläpitävää toimintaa. On kiire laatimaan valituksia ja palkkaamaan lakimiehiä.

Kaupunkilaisen pitää liikuttaa luitaan sen verran vilkkaasti vaikutuspaikalta toiselle, ettei sen kummempia kuntoutuskursseja kaipaa. Kunnallisvaaleissa päättäjät piikittivät asukkaita takalistoon, jotta nämä jaksaisivat uurnille vaikuttamaan. Eivät hämäläiset uurnille ehtineet, mutta ovat nyt heränneet ja saaneet nivelet toimimaan.

Jos riihimäkeläinen valppaus ei tokene, on pelättävä päättäjien lurauttavan jonkinmoista unilääkettä tai jarrua vesijohtoveteen. Niin kiusallista on kansalaisaktiivisuus nyt kaupungissa, jolla muuten menisi lujaa.

Nyt kaupunginvaltuutetut eivät saa työrauhaa kulttuuri- ja vapaa-aikajohtajan valintaan, kun ehdokkaiden ominaisuuksia ja työuraa puidaan julkisuudessa ilman minkäänlaista säällisyyttä. Kyllä jotenkin pitäisi saada aikaan sensuurilainsäädäntö, joka estäisi kansaa saamasta selville toisen hakijan sotatieteiden maisterin koulutuksen ja toisen filosofian maisteriuden sekä taidemuseojohtajuuden.

Kansa voi vetää äkkinäisiä johtopäätöksiä ja ehkä yrittää vaikuttaa kaupunginvaltuutettujen mielipiteisiin. Niihin vaikuttaminen on sallittua vain pienelle ja tarkoin valitulle sisäpiirille.

Kaupunkilaiset muokkaavat myös asuinympäristöä. Nyt he etsivät Vahteristonmäeltä lepakoita ja liito-oravia, jotta hienoksi asuinalueeksi soveltuva mäki voitaisiin saada luonnonsuojelualueeksi.

Vahteristonmäen kupeeseen, Vahteriston laaksoon, radan tuntumaan kaavailtua 150 hehtaarin komeaa sisämaan kuljetusten Railport-terminaaliakaan kaupunkilaiset eivät halua, vaikka tiedossa olisi varmasti mukavan pyöreät summat viljatilojen ja omakotitalojen lunastuksen yhteydessä.

Kaupunkilaisten oikeus valituksiin kuuluu demokratiaan, joten hankkeiden suunnittelijat pitävät viisaimpana esitellä isolla äänellä tarpeeseen perustuvia mahdollisuuksia, joiden toteutumista on turha epäillä. Tuovathan ne työtä, työpaikkoja ja statusta tullessaan.

Ihan kaikkea kaupunkilaiset eivät sentään ole jarruttaneet. Ekokemin yhdyskuntajätteiden polttolaitos ei herättänyt närää Riihimäellä. Paikallinen passiivisuus huomattiin valtakunnan tasolla ja Suomen luonnonsuojeluliitto kiirehti paikkaamaan moisen saamattomuuden. Valitukset jätteenpoltosta ja liikennevirtojen haitoista ehtivät ajoissa oikeuteen.

Valittaminen on demokratiaa, mutta mahtaako valittaja saada muuta vastetta kuin nivelien liikkuvuutta ja korkean adrenaliinitason? Valitusten käsittely antaa hengähdysaikaa, mutta yleensä suunnitelmat toteutuvat aikanaan.

Salpausselälle nousee uusia asuintaloja, Riihimäenportille on tulossa ABC-liikennekeskus. Toisaalta torin alle ei rakennettu parkkitaloa, Hämeenkadusta ei tule kävelykatua eikä Sammalistonsuolle houkutella Malmin lentokenttää. Ei ainakaan ennen kuin kentän siirrosta Helsingin päässä syntyy sopu.

Valittaminen on demokratiaa, mutta mahtaako valittaja saada muuta vastetta kuin nivelien liikkuvuutta ja korkean adrenaliinitason?

Menot