Uutiset

Minskissä marssitaan tänään "uuden Valko-Venäjän" puolesta – Kaupunkiin letkoittain sotilasajoneuvoja, kymmeniä uutissivustoja suljettu

Itsevaltainen presidentti Aleksandr Lukashenko on tuominnut laajat mielenosoitukset, joita Valko-Venäjällä on pidetty jo kahden viikon ajan. Sunnuntaiksi on kutsuttu koolle suurmielenosoituksia. Lukashenko antoi maanantaihin asti aikaa järjestyksen palauttamiseen.
Valko-Venäjän presidentti Aleksandr Lukashenko vieraili lauantaina armeijan harjoittelupaikalla Grodnossa lähellä Puolan rajaa. Alueelle on suunniteltu sotaharjoituksia ensi viikon lopusta alkaen. Kuva: ANDREI STASEVICH / BELTA / POOL
Valko-Venäjän presidentti Aleksandr Lukashenko vieraili lauantaina armeijan harjoittelupaikalla Grodnossa lähellä Puolan rajaa. Alueelle on suunniteltu sotaharjoituksia ensi viikon lopusta alkaen. Kuva: ANDREI STASEVICH / BELTA / POOL

Valko-Venäjän pääkaupungissa Minskissä järjestetään tänään sunnuntaina mielenosoitus, johon odotetaan valtavasti osallistujia.
Viikko sitten sunnuntaina Minskissä järjestettiin historiallisen suuri rauhanomainen mielenosoitus, johon osallistui yli 200 000 ihmistä. Myös eilen lauantaina tuhannet mielenosoittajat kokoontuivat Minskiin.

Valko-Venäjällä on osoitettu mieltä siitä asti, kun Aleksandr Lukashenko sai virallisten tulosten mukaan 80 prosenttia äänistä presidentinvaaleissa 9. elokuuta. Vaalitulosta on pidetty laajasti vilpillisenä. Protestoijat ovat vaatineet uusia vapaita vaaleja ja Lukashenkon eroa sekä vastustaneet poliisiväkivaltaa.

Tänään oppositio ja itsenäiset sähkekanavat kutsuivat ”Uuden Valko-Venäjän marssin” koolle Minskin Itsenäisyyden aukiolle iltapäivällä kello kaksi alkaen. Osallistujia on pyydetty mukaan myös muualta Valko-Venäjältä.

Ennen mielenosoituksen alkua aamupäivällä Minskin keskustaan saapui bussilasteittain ihmisiä sekä useita armeijan kuorma-autoja. Esimerkiksi itsenäinen verkkouutissivusto Tut.by on julkaissut videon kaupunkiin letkana ajavista sotilasajoneuvoista.

Myös CNN:n toimittaja Frederik Pleitgen on kuvannut mellakkapoliisin ja armeijan kuorma-autoja lähellä Itsenäisyyden aukiota, jossa mielenosoittajien on tarkoitus kokoontua. BBC:n mukaan ensimmäiset mielensoittajat saapuivat aukiolle ennen kahta, ja lähellä odotti satoja mellakkapoliiseja.

Ihmisjoukkoja on koko ajan kävelemässä kohti Minskin keskustaa, jossa mellakkapoliisien on nähty eristävän hallintorakennuksia. Paikallaolijoiden mukaan viranomaiset ovat tukkineet useita Itsenäisyyden aukiolle johtavia teitä.

Lisäksi tänään Liettuassa muodostetaan kymmenien tuhansien ihmisten ”Vapauden ketju”, joka ulottuu Vilnasta Valko-Venäjän rajalle. Rinnakkaistapahtumia järjestetään ainakin Virossa, Latviassa ja Unkarissa.

Sunnuntai on myös Baltian ketjun vuosipäivä. Vuonna 1989 maiden itsenäisyyden palauttamista vaati parin miljoonan ihmisen ketju, joka yhdisti Viron, Latvian ja Liettuan pääkaupungit.

Lukashenko antoi maanantaihin asti aikaa

Lukashenko on käskenyt lainvalvontaviranomaisia vakauttamaan maan tilanteen maanantaihin mennessä. Venäläisen uutistoimisto Tassin mukaan Lukashenko puhui asiasta lauantaina kannattajatilaisuudessa Grodnon kaupungissa.

– Sanoin juuri, että teillä on lauantai ja sunnuntai aikaa ajatella asiaa. Ja maanantaista alkaen, ei millään pahalla, mutta auktoriteetin pitää olla auktoriteetti, Lukashenko sanoi.

Hänen mukaansa ”yllyttäjät ja häiriköt” täytyy paljastaa ja hallituksella on heistä kaikista lista. Lukashenkon mukaan länsimaat tukevat mielenosoituksia. Tassin mukaan hän vihjasi, että järjestäjiä olisi naapurimaista Puolasta ja Liettuasta.

NBC News kertoo, että pääsy useille uutissivustoille on estetty Valko-Venäjällä. Lauantaina maan journalistiliitto tiedotti, että yli 20 sivustoa on blokattu. Uutistoimisto AP:n mukaan estettyjä uutissivustoja olisi jopa yli 50.

Estettyjä ovat esimerkiksi yhdysvaltalaisrahoitteinen Radio Liberty ja Puolan rahoittama tv-kanava Belsat. Valtion kustantamo on myös lopettanut johtavien itsenäisten sanomalehtien Narodnaya Volyan ja Komsomolskaya Pravdan painamisen väitettyjen laiteongelmien takia.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Valko-Venäjällä järjestetään jälleen laajoja mielenosituksia sunnuntaina. Tältä Minskissä näytti tiistaina. Kuva: epa08611412
Valko-Venäjällä järjestetään jälleen laajoja mielenosituksia sunnuntaina. Tältä Minskissä näytti tiistaina. Kuva: EPA

Nato ja naapurimaat kiistävät väitteet joukoista rajoilla

Lauantaina Lukashenko myös käski puolustusministeriään ryhtymään ”ankariin toimeenpiteisiin” puolustaakseen maan alueellista koskemattomuutta.

Tassin mukaan Grodnossa pidetyssä armeijan yksiköiden tarkastuksessa Lukashenko väitti, että Naton joukot yrittävät jakaa Valko-Venäjän ja asettaa uuden presidentin. Lukashenko sanoi, että Naton joukot Puolassa ja Liettuassa ovat aktivoitumassa.

Sotilasliitto Nato on kiistänyt väitteet ja kutsunut niitä perättömiksi. Nato painotti, että se keskittyy puolustukseen. Myös Puola ja Liettua ovat kiistäneet syytökset.

– Hallinto yrittää kääntää huomion pois Valko-Venäjän sisäisistä ongelmista millä keinolla hyvänsä täysin perättömillä lausunnoilla kuvitelluista ulkoisista uhkista, Liettuan presidentti Gitanas Nauseda totesi uutistoimisto AFP:lle.

Juttua päivitetty 23.8. kello 14.30. Lisätty uusia tietoja Twitteristä ja mielenosoituksen kehittymisestä Minskissä.

Päivän lehti

28.9.2020

Fingerpori

comic