Uutiset

Missä kaikkialla saa ajaa maastopyörällä?

Maastopyöräilyn suosion kasvu ei näytä hiipumisen merkkejä, ja yhä uudet harrastajat löytävät lajin pariin. Maastopyörällä voi ajaa melkeinpä millaisessa maastossa tahansa, mutta onko pyörän kanssa lupa mennä minne vaan?

Saako maastopyörällä ajaa missä tahansa, Suomen Ladun maastopyöräilyn liikuntakoordinaattori Tiina Riikonen?

– Lähtökohta on jokamiehenoikeus, eli jos saat hiihtää ja kävellä, saat periaatteessa myös ajaa pyörällä. Kenenkään pihaan ei tietenkään saa mennä.

Voiko metsässä pyöräillä vapaasti?

– Jos siellä saa kävellä, saa periaatteessa myös pyöräillä. Maastopyöräily tapahtuu lähes aina valmiilla poluilla, sillä niiden ulkopuolella on harvoin mukava ajaa. Pyöräily myös ylläpitää polkuja.

Entä saako puomilla suljetuilla yksityisteillä pyöräillä?

– Puomi tai yksityistien kyltti eivät estä pyöräilyä. Puomeja laitetaan siksi, että yksityistien omistajat maksavat itse tien kunnossapidosta eivätkä halua sinne muita autoja, mutta pyöräily ei riko tietä. Jos liikennemerkki kieltää ajoneuvolla ajamisen, silloin pyörälläkään ei saa ajaa.

Rajoittavatko kansallispuistot pyöräilyä alueellaan?

– Joissakin kansallispuistoissa pyöräily on sallittua, joissakin ei, ja joissakin saa pyöräillä vain merkityillä reiteillä. Takavuosina pelättiin, että pyöräily pilaa luontoa. Nyt näitä sääntöjä on ruvettu purkamaan, mutta iso laiva kääntyy hitaasti. Metsähallitus suhtautuu kuitenkin tosi positiivisesti maastopyöräilyyn.

Voiko kuntien ylläpitämillä kuntopoluilla pyöräillä?

– Lähtökohtaisesti voi. Tärkeintä on, että ottaa muut kulkijat huomioon. Jotkut kunnat kieltävät pyöräilyn kuntoradoilla tai latupohjilla. Nämä voivat olla vanhoja sääntöjä, joista kannattaa ottaa yhteyttä kuntaan ja pyytää harkitsemaan kieltojen tarvetta.

Sinikka Pylkkänen

Menot