Uutiset

Missä on meidän lapsen luokka?

Ojoisten ja Normaalikoulun oppilaiden vanhemmilla oli maanantaina mahdollisuus käydä ottamassa ensituntumaa siitä, millaisissa olosuhteissa 700 lapsen suurkoulu alkaa ensi syksynä toimia.

Seminaarin koulun rehtori Pasi Rangell odotti paikalle jopa tuhatta vanhempaa, mutta ruuhkia ei käytäville tai luokkiin syntynyt. Tutustumiseen oli varattu kolme tuntia ja paikalla olleilla opettajilla oli aikaa kertoa ja vasta kysymyksiin.

– Varmaan 90 prosenttia vanhemmista kysyy ensimmäisenä, missä meidän lapsi tulee olemaan, ja senhän takia me täällä ollaan, sanoi luokanopettaja Heini Koivuniemi, joka otti vanhempia vastaan Normaalikoulun ala-aulassa.

Jarno Peltoniemi tutkaili koulun pihapiiriä Normaalikoulun neljännen kerroksen kuvaamataidonluokasta.

– Montakos näitä rakennuksia oikein on? Kolme? Ja tuolla vielä liikuntasali? Isohan tämä on näin äkkiseltään, hän pohti.

Peltoniemien perheessä muuttoon pyritään suhtautumaan kuitenkin myönteisesti. Ensimmäisellä ja kolmannella luokalla olevat pojat ovat viihtyneet Ojoisten koulussa, mutta isä uskoo, että kaikki menee hyvin myös suurkoulussa.

– Täällä on pojille jo kavereita harrastusten kautta. Ihan positiivisesti he vielä asiasta ajattelevat, Peltoniemi sanoi.


Koulumatkat kovia pienimmille

Ojoisten oppilaille järjestetään tutustuminen uuteen kouluun myöhemmin, mutta Tanja Mäkinen oli liikkeellä lapsiensa Wilman ja Eetun kanssa. Wilman mielestä Seminaarin koulu vaikutti ”pahalta”, Eetun mielestä ”hienolta”.

– Olen itse käynyt pienen koulun, siksi ne hyvät puolet ovat päällimmäisenä omassa mielessä. Kuinka täällä pystytään varhaisesti puuttumaan lasten kaikkiin ongelmiin, kun kaikki kompleksit vain suurenevat ja suurenevat, ihmetteli Mäkinen.

Jaana Oksasen paikalle houkutteli osittain myös oma historia. Hän on itse käynyt Normaalikoulua neljä vuotta.

– Sen verran utelias täytyy olla, että piti heti tulla katsomaan, onko tänne tehty mitään parannuksia. Itse tykkäsin tästä kouluna, mutta nyt vähän pelottaa koulumatka. Meidän kuudesluokkalainen kyllä pärjää, mutta tokaluokkalaiselle matkasta tulee mielettömän pitkä, sanoo Oksanen.


Turvallisuuteen pitää panostaa

Seminaarin koulussa tapahtuu vielä paljon muutoksia ennen syyslukukauden alkua. Osa luokista remontoidaan vasta kesällä, samoin ruokalat. Erityisluokanopettaja Outi Dahlgren jutteli vanhempien kanssa OKL:n rakennuksessa, jonka ruokalaa laajennetaan nykyisen aulatilan puolelle.

Pitenevien koulumatkojen lisäksi vanhemmat purkivat huoltaan suurkoulun turvallisuudesta. Dahlgren uskoo, että kouluun tuloja, lähtöjä ja välitunteja porrastamalla koulualue saadaan pidettyä rauhallisena. Samaan pyritään sillä, että kaikkiin rakennuksiin sijoitetaan kaikenikäisiä oppilaita.

– Toivon myös meiltä kaikilta aikuisilta, opettajilta, vanhemmilta ja taksinkuljettajiltakin, sellaista tsemppausta, että lapselle tulisi perusturvallinen olo, että hänestä huolehditaan. Ettei meidän aikuisten turvattomuus tarttuisi lapsiin, sanoi Dahlgren. (HäSa)