Kolumnit Uutiset

Missä ovat nuoret mielipiteineen Engelinrannasta?

Herätys nuoret ja nuoret aikuiset?

Missä te olitte, kun kaupunki järjesti viime keskiviikkona tiedotus- ja keskustelutilaisuuden yhdestä Hämeenlinnan keskeisimmän alueen – Engelinrannan – rakentamisesta?

Tuttuun tapaan tilaisuus houkutteli paikalle pääosin eläkeikäisiä kaupunkilaisia, vaikka huomionarvoista on, että uusi kaupunginosa valmistunee kokonaisuudessaan vasta vuoteen 2030 mennessä.

Sitä siis rakennetaan tulevaisuuden aikuisia silmällä pitäen. Teitä, jotka nyt olette nuoria.

Syitä nuorten katoon on varmasti monia.

Kuka edes oli tietoinen kyseisestä keskustelutilaisuudesta? Osa on ”nevahööd” koko projektista.

Syyt tähän taas löytynevät tiedottamisesta ja tiedottamisen kanavista plus nuorten oman kiinnostuksen puutteesta. Nuorena kannetaan huolta lähinnä poika- ja tyttöystävistä, koulusta sekä mutsin ja faijan epäreilusta diktatuurista, ei mistään kaavoittamisesta ja pytingeistä. Tylsääääää!

Hankkeen puuhaihmiset korostavat, että juuri nyt on aika vaikuttaa. Yhdyskuntalautakunnan puheenjohtaja Pasi Vesala (sd.) on todennut, että ”tässä vaiheessa on tärkeä saada esille kaikki hulluiltakin vaikuttavat ajatukset” (HäSa 20.9.).

Niitähän nuorilla riittää. Nuorilla on vahvoja mielipiteitä, eivätkä ne ole sen vähäpätöisempiä kuin meidän aikuistenkaan ajatukset. Kuka sanoo, että kunnon skeittipuisto hyvin tehtynä ei voisi sopia alueelle? Hienoja sellaisia näkee maailmalla.

Onneksi osa nuorista – tai ainakin nuorista aikuisista – näyttäisi käyttävän vaikuttamiseen netin keskustelupalstoja, nettisukupolvea kun ovat.

Nuoret aikuiset haluavat hankkeen keskustelusivuilla Hämeensaareen ja Paasikiventien varteen modernia, citymaista ja arkkitehtonisesti mielenkiintoista rakentamista. Lisäksi kaivataan terassikahviloita ja rantaravintolaa, siistejä kivettyjä rantoja idyllisine viheralueineen ja lisää uimarantoja.

Täysin vastakkaisiakin näkemyksiä heitellään; tiivistä rakentamista, ei laajoja viheralueita, ei ravintoloita, mutta kirjoittajat lienevät vanhempaa sukupolvea historian vaalimista korostavine arvoineen.

Vieläkään ei ole liian myöhäistä vaikuttaa.

Hankkeesta saa helposti tietoa netin kautta joko kaupungin verkkosivuilta hameenlinna.fi tai hankkeen omien sivujen kautta engelinranta.fi. Keskusteluun voi ottaa osaa Otakantaa.fi-palvelussa, ja mielipiteet menevät tiedoksi valmistelijoille.

Vaikuttamiskanavalla ei ole väliä, kunhan vaikutatte – on se sitten vaikka Facebookissa tai Twitterissä.

Olisi se silti mieluisaa vaihtelua virkamiehille nähdä yleisötilaisuuksissa joskus nuortakin väkeä – vanhusväestöä yhtään väheksymättä.